Sfeerbeeld van Olympische Spelen aan de hand van Tweets

Ook vandaag weer een mooie data visualisatie van de Olympische Spelen in Londen. Tweets genoeg vanuit de Britse metropool de afgelopen week en dat is natuurlijk een schitterende dataset om sentiment metingen op te doen. Emoto is een tool die deze metingen opbouwt rondom thematiek en tijdlijn en er een schitterend origami kunstwerk van maakt!

De origami van Emoto is een knipoog naar de huisstijl van de Olympische Spelen en kleuren op basis van het sentiment van de tweet. De heldere kleurstelling van geel tot blauw in combinatie met het formaat van de vlakken geven vlot inzicht in het overwegende gevoel, al wordt het wel lastig wanneer de scores aan beide zijde van de schaal wat dichter bij elkaar liggen, zoals hieronder het voorbeeld van het voetbal.


Het team achter Emoto legt uit: “We search twitter for general terms related to the Olympics. Within these search results, we look for individual topics, like athletes, disciplines, venues, or also general topics like “traffic” or “suprise”. Then, the text of each tweet is analysed for emotional words using the lexalytics software, resulting in a sentiment score ranging from -6 (very negative) over 0 (neutral) to 6 (very positive). As this project is about mapping emotions, our visualisation uses only tweets which can be assigned a sentiment value.

Misschien niet de allerbeste data viz die we uit Londen gaan zien en zeker niet de laatste, maar het gekozen kleurenschema en de gekozen interactie met de gebruiker maken van Emoto wel een intrigerende tool!