Zo ziet het er uit als een robot een Rubiks Kubus oplost in 0,637 seconden

Het is mij nooit gelukt om een Rubiks Kubus op te lossen. En ja, ik weet dat er eigenlijk een simpel algoritme is, dat je gewoon moet volgen om hem zonder gedoe op te lossen. Voor mijn gevoel is er echter gewoon weinig eer aan te behalen. Er is altijd wel iemand die het veel sneller kan.

De Duitse chipmaker Infeon zag echter nog wel een grote uitdaging in het oplossen van de Rubiks Kubus. En dan vooral in het neerzetten van een wereldrecord. Het bedrijf bouwde een robot (en een speciale Rubiks Kubus met minimale wrijving) en die loste de puzzelkubus op in 0,637 seconden. Dat wil je natuurlijk met eigen zien en daarom heeft het bedrijf het record in beeld gebracht.

Als je de slomobeelden ziet dan lijkt het bijna een animatie, maar het is toch echt een robot die de vakjes van de kubus ronddraait. De robot maakt daarbij gebruik van een camera’s en een processor die het beeld razendsnel kan verwerken. Daar draait het uiteindelijk namelijk allemaal om: het verwerken van beelden. Het uitvoeren van een programma die weet hoe je hem de kubus moet draaien is natuurlijk een eitje, maar hij moet daarvoor wel continu weten hoe de kubus eruit ziet.

Het is overigens niet de eerste keer dat Infeon een record behaalde. In januari behaalde de robot al een tijd van 0,887 seconden. Sindsdien heeft het bedrijf gewerkt aan een nieuwe en snellere chip, die dus blijkt te werken. Een officieel wereldrecord is het niet, want het Guinness Book of Records was niet bij de recordpoging aanwezig.

Heeft het ook nog een praktisch nut? Zeker. De technologie kan namelijk worden gebruikt in andere systemen waarbij beelden razendsnel moeten kunnen worden verwerkt, denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s