Numrush

Ruim 20 staten klagen FCC aan wegens terugdraaien netneutraliteit

De procureur-generaals van ruim twintig staten in Amerika hebben gisteren een rechtszaak aangespannen, om de beslissing van de FCC om netneutraliteit terug te draaien tegen te gaan. Dat meldt CNN. Netneutraliteit zorgt ervoor dat al het internetverkeer gelijk behandeld moet worden. Diensten en content mogen dus niet voorgetrokken of geblokkeerd worden door een provider.

“Het terugdraaien van netneutraliteit zou providers veranderen in poortwachters”, aldus de procureur-generaal van New York, Eric Schneiderman. “Daardoor mogen zij de winst boven de consumenten zetten, terwijl zij bepalen wat we online zien, doen en zeggen.”

De FCC draaide de regels rond netneutraliteit vorige maand terug. Volgens Ajit Pai, voorzitter van de overheidsorganisatie, is het terugdraaien een manier om te voorkomen dat de federale overheid “het internet micromanaged”. De telecomindustrie is overwegend positief over de keuze, maar talloze tech-bedrijven en burgerrechtenorganisaties hebben kritiek.

Nu hebben diverse staten dus een rechtszaak aangespannen. Opvallend is dat het zowel om staten gaat die van oudsher Democratisch zijn als de Republikeinse tegenstanders. Het gaat onder meer om Californië, Mississippi, Kentucky, Maine en North Carolina.

Overheid

En ook vanuit de overheid is er kritiek. Senator Ed Markey, een Democraat die Massachusetts vertegenwoordigt, zei dinsdag dat vijftig senatoren een resolutie hebben ondertekend, waarmee de beslissing van de FCC wordt teruggedraaid. Netneutraliteit zou dan dus terugkomen.

Om dit voor elkaar te krijgen, is nog een handtekening van een senator vereist. Daarna moet de House of Representatives de resolutie nog goedkeuren. Dat kan echter problematisch zijn, aangezien er maar 81 leden van Congress zouden zijn die netneutraliteit willen beschermen. De resolutie heeft echter 218 stemmen nodig om goedgekeurd te worden.

En zelfs als de resolutie wordt goedgekeurd, is er nog een probleem. President Donald Trump moet zijn handtekening namelijk nog zetten, en hij heeft meermaals gezegd achter de beslissing van de FCC te staan. De rechtszaak is dus misschien wel de beste kans die Amerika heeft om netneutraliteit terug te krijgen.