‘Ruim 200 Google-werknemers protesteren tegen seksueel wangedrag’

Google Search

Een groep van 200 engineers bij Google zouden een protestwandeling, een zogenaamde ‘women’s walk’, organiseren binnen het bedrijf. Daarbij zouden de werknemers massaal het kantoor verlaten om te protesteren tegen de onthullingen over de bescherming die topmensen die van seksueel wangedrag beschuldigd werden kregen. Dat meldt Buzzfeed op basis van vier ingewijden.

Naar verwachting vindt het protest plaats op donderdag. Daarmee willen de werknemers hun onvrede uitten over het wangedrag van Android-oprichter Andy Rubin en de bescherming die hij daarna kreeg van Google.

Vorige week werd duidelijk dat Rubin een vrouw had gedwongen om orale seks te hebben in een hotelkamer. De internetgigant onderzocht de klacht en vond het geloofwaardig. Rubin werd in 2014 gevraagd om op te stappen, maar niet zonder dat hij 90 miljoen dollar mee kreeg. Ook andere topmensen zouden ontslagen zijn wegens wangedrag en veel geld hebben meegekregen.

Protest

“Ik ben persoonlijk woedend”, aldus een werknemer tegenover Buzzfeed. “Ik heb het gevoel dat er een patroon is van machtige mannen die wegkomen met verschrikkelijk gedrag tegenover vrouwen bij Google. En als ze er niet mee wegkomen, dan krijgen ze een tik op de vingers of worden weggestuurd met veel geld, zoals Andy Rubin. En het is een leiderschap dat vooral uit mannen bestaat die beslissingen maakt over de consequenties.”

Afgelopen donderdag werd er een vergadering georganiseerd door het bedrijf, waarbij het probeerde uitleg te geven over de behandeling van Rubin en het zijn excuses aanbood aan werknemers. Maar in het weekend werd een bericht op een intern forum over een protest steeds populairder. Maandagochtend zouden er meer dan 200 mensen zich aangemeld hebben.

Het is niet voor het eerst dat werknemers protesteren. Eerder werd er al geprotesteerd over de samenwerking met het Pentagon om drones voor oorlogsvoering te maken. Met dat project stopte Google. Daarnaast was er veel onvrede over een zoekmachine die het bedrijf maakt voor China, met de codenaam Dragonfly.

Foto: Shutterstock.com