Ruim 61 procent van de Nederlanders verminderd energiegebruik sinds de oorlog

verminderd energieverbruik

De gas- en energieprijzen waren al flink aan het stijgen, maar sinds de oorlog in Oekraïne zijn die prijzen alleen nog maar verder omhoog gegaan. Verminderd energiegebruik onder Nederlanders is dan ook niet heel verrassend. Uit onderzoek van tado° blijkt dat 61,1 procent van de huishoudens in Nederland in maart minder energie hebben verbruikt dan in de voorgaande jaren.

Het onderzoek werd gedaan door tado°, de Europese leider in intelligente klimaatbeheer voor woningen.

Verminderd energiegebruik

De oorlog blijkt een grote rol te spelen in het verminderde energiegebruik van de Nederlanders. 58,2 procent van de Nederlandse tado°-gebruikers geeft aan dat zij zuiniger met energie omgaan om geld te besparen. 24,9 procent wil minder afhankelijk zijn van het Russisch gas en 16,9 procent is zuiniger vanwege het milieu.

Niet alleen de Nederlandse tado°-gebruikers zijn bezig met het verminderen van energiegebruik. Overheden, bedrijven en huishoudens in heel Europa zoeken naar manieren om hun afhankelijkheid van geïmporteerde energie te verminderen, met name aardgas. Van alle Europese respondenten die in de poll hebben aangegeven hun energieverbruik te willen verminderen, geeft 65,6 procent aan dat ze hoge energieprijzen willen vermijden. 18 procent wil minder afhankelijk zijn van geïmporteerd gas uit Rusland en 16,4 procent wil energie besparen voor het milieu.

Energieverbruik

Waarmee verbruik je nu eigenlijk echt veel energie? Dat gebeurt volgens de EU voornamelijk als je warm water gebruikt of de verwarming aanzet. Wil je op stookkosten besparen? Denk dan een tweede keer na voordat je de verwarming omhoog gooit en douche voortaan iets kouder.

Beeld: Unsplash