‘Ruim een kwart van de Nederlandse webwinkels heeft geen HTTPS-verbinding’

Verdachte webshop

28 procent van de Nederlandse webwinkels met een keurmerk gebruikt geen HTTPS-verbinding, blijkt uit onderzoek van Dutch Internet Marketing onder 14.880 webshops. Zonder een HTTPS-verbinding is de data van een website gemakkelijker te onderscheppen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om verzonden persoonsgegevens af te luisteren op een openbaar wifi-netwerk als er geen beveiligde verbinding is. Is er wel een HTTPS-verbinding, dan wordt de data versleuteld en is het lastiger voor hackers om de gegevens in te zien.

Per keurmerk keken de onderzoekers naar hoe vaak websites geen HTTPS aanbieden. Winkels met het Thuiswinkel Waarborg zijn doorgaans het beste beveiligd, aldus de onderzoekers. Slechts 13 procent van de sites heeft geen versleutelde verbinding. Het keurmerk mbkOK heeft juist de minste sites met een beveiligde verbinding: meer dan de helft met dit keurmerk heeft geen HTTPS.

Afwijking

De percentages kunnen overigens licht afwijken, stellen de onderzoekers. Dit omdat het onderzoek geautomatiseerd is uitgevoerd. Sommige webwinkels hebben bijvoorbeeld wel een beveiligingscertificaat, maar deze niet overal goed ingesteld.