Ruimtebedrijf van mede-oprichter Microsoft gaat eigen raketten maken

Stratolaunch

Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, begon in 2011 een eigen ruimtebedrijf: Stratolaunch. Nu heeft het bedrijf aangekondigd voor het eerst raketten te gaan maken. Tot nu toe was het plan om alleen raketten van andere bedrijven te lanceren. Dat meldt The Verge.

In totaal moeten er drie nieuwe raketten gemaakt worden, waaronder een herbruikbare variant die vracht mee moet nemen. Het plan is om de eerste raket in 2022 te lanceren. Die raket moet ruim 3.400 kilo de ruimte in kunnen brengen. Het volgende ruimtevoertuig is een grotere variant, die meer dan 5.900 kilo bij zich moet kunnen dragen.

Verder werkt het bedrijf volgens The Washington Post aan een volledig herbruikbaar ruimtevliegtuig, met codenaam Black Ice. Dit voertuig moet vracht van en naar de aarde brengen. Daarnaast zijn er plannen aan een tweede versie die mensen kan vervoeren.

Lanceren van een vliegtuig

De raketten die nu ontwikkeld gaan worden, zijn bovendien erg bijzonder. De bedoeling is dat ze gelanceerd kunnen worden van onderaf de vleugels van het gigantische vliegtuig van het bedrijf, dat zes motoren heeft. Dat vliegtuig is ook in ontwikkeling.

Het vliegtuig moet dienst doen als een vliegend lanceerplatform. De raketten worden daarbij naar grote hoogte gevlogen en vlak voor de motoren aangaan losgelaten. Daarna moeten ze doorvliegen naar de ruimte. Concurrenten Virgin Galactic en Virgin Orbit werken aan vergelijkbare vliegtuigen.