Wel of geen smartwatch voor Kerst?

Elger van der Wel

De belangrijkste functie van een smartwatch is in 2015 duidelijk geworden: de fitnesstracker. Wat betekent dat voor smartwatches en fitnesstrackers in 2016?

2015 had het jaar van de smartwatch van de smartwatch moeten worden: immers de Apple Watch zou op de markt komen en volgens velen was de markt een beetje wachtende op wat Apple zou doen. Terugkijkend werd 2015 het jaar van een heleboel, maar in ieder geval niet het jaar van de smartwatch.

Wat ik het afgelopen jaar veelvuldig zag is dat mensen van wie je het niet verwacht een Fitbit dragen. Van een smartwatch willen ze (nog) niets weten, maar tegelijkertijd hebben ze het wel graag over een “bewuste levensstijl” en over “lichaamsbeweging” als je ze vraagt naar dat dat ding om hun pols. Een smartwatch is iets voor nerds, maar een stappenteller die minstens zo hard “hallo, ik ben een stuk technologie om iemands pols” uitstraalt is vooral iets voor mensen die bewust en gezond leven.

Ik vind dat een beetje verwarrend. Sowieso werd de hele wearable-markt het afgelopen jaar nogal een verwarrende bende. Steeds meer fitnesstrackers kregen displays en gingen notificaties tonen. Tegelijkertijd is zo ongeveer de belangrijkste (of in ieder geval de meest handige) functie van de Apple Watch de ‘Activiteit’-functie.

En om het nog wat ingewikkelder te maken zagen we de afgelopen jaren meerdere initiatieven voor smartwatches zonder displays en Kickstarter-projecten die van een normaal horloge een smartwatch maken. Kijk je naar de functionaliteiten van deze producten dan zie je dat eigenlijk een fitnesstracker de kern van het product vormt.

2015 is dus eigenlijk het jaar geworden waarin de definitie van smartwatch en fitnesstracker verloren zijn gegaan. Als fabrikanten zelf al compleet de weg kwijt zijn over wanneer iets een smartwatch is en wanneer een fitnesstracker, hoe moet de gemiddelde consument het dan nog snappen?

Notificaties en fitnesstracker

Zelf heb ik al een relatief lange wearable-geschiedenis: ik heb jarenlang een Fitbit gehad (nog voordat hij direct kon synchroniseren met je smartphone) en heb een Pebble gebruikt. Sinds de Amerikaanse release dit voorjaar draag ik de Apple Watch en krijg vaak de vraag wat ik er nu mee doe; wat er handig aan is.

Een allround coach die op je gezond­heid en conditie let

Op dit moment beantwoordt Apple zelf die vraag met: je kunt er notificaties mee ontvangen en kleine handelingen mee uitvoeren met Siri en het is een fitnesstracker. Al spreekt Apple liever over “een allround coach die op je gezond­heid en conditie let”. Dit zijn letterlijk de functionaliteiten die Apple uitlicht op de officiële productsite.

Het feit dat er een App Store beschikbaar is voor de Apple Watch waardoor ontwikkelaars allemaal toffe toepassingen kunnen bedenken en aanbieden wordt niet eens genoemd op de productpagina (op fitnessapps na). De Apple Watch is dus ook volgens Apple zelf eigenlijk gewoon een fitnesstracker on steroïds.

Het is overigens niet iets wat enkel geldt voor Apple. Pebble licht zo goed als dezelfde toepassingen uit van de Pebble smartwatches. En eigenlijk zegt de productpagina van de Fitbit Surge (dit je traditioneel in de categorie fitnesstracker zou kunnen indelen) exact hetzelfde.

Trojaans paard

De situatie op dit moment is dus dat er heel veel wearables zijn die dienst doen als fitnesstrackers en eventueel notificaties kunnen tonen. Daar kun je ontzettend pessimistisch naar kijken. Immers: smartwatches zouden “the next best thing” worden, maar zijn slechts fitnesstrackers die ook notificaties tonen. Tegelijkertijd kan het een vertrekpunt voor een volwassen productcategorie.

En wie dat het beste begrepen heeft? Fossil. De maker van betaalbare horloges nam vorige maand fitnesstracker Misfit over. Het doel: fitnesstrackers inbouwen in “gewone” horloges. Als een soort trojaans paard bouwt Fossil in 2016 één van de twee belangrijkste basisfuncties van een smartwatch in in gewone horloges. Je koopt niet zo’n nerdy smartwatch, maar een horloge dat toevallig ook bijhoudt hoeveel je beweegt en je sportpresentaties kan meten.

Het toevoegen van bijvoorbeeld een NFC-chip om met datzelfde horloge te kunnen betalen is vervolgens een kleine stap. Iets waar Swatch op zijn beurt dan weer mee bezig is. En ook Guess experimenteerde dit jaar al met horloges met smartwatch-functionaliteiten.

Withings Active SteelAndersom deed Withings dit jaar al een beetje hetzelfde met de Withings Activé fitnesstracker, maar heeft daarbij één probleem: Withings is een merk voor gezondheidsgadgets en hun horloges vallen dus in die categorie. Terwijl Fossil horloges maakt. Het uiteindelijk product wat beide fabrikanten maken kan uiteindelijk exact hetzelfde zijn en evenveel kosten: bij Fossil is het een horloge; bij Withings een fitnesstracker. Het laat zich raden wat de meeste potentie heeft…

Ik denk dat er na Fossil meer fabrikanten dit voorbeeld gaan volgen. De techniek wordt langzaam ingebouwd in “gewone” horloges met een “gewone” formfactor en zonder display.

Doorontwikkelen

Heeft de smartwatch zoals we hem nu kennen dan geen toekomst? Juist wel! Ik ben er van overtuigd dat innovatie op het gebied van consumentenelectronica altijd gaat via evoluties in plaats van revoluties. De Fossil-optie is de logische evolutionaire stap. Als mensen gewend raken aan het feit dat er slimme technologie in hun horloge zit staan ze eerder open voor een verandering van form factor. Een display in plaats van een klassieke wijzerplaat is dan plots niet meer zo onlogisch.

Maar wat moeten Pebble, Samsung en Apple tot die tijd? Vooral lekker blijven doorontwikkelen! Ze zullen het echt grote publiek ook komend jaar niet weten te bereiken met hun producten, maar hebben wel de kans om de diverse uitdagingen die er liggen op het gebied van de user interface van een smartwatch te tackelen. Naast de eventuele nieuwe toepassingen die ze kunnen bedenken en testen.

Want op dat vlak liggen er genoeg kansen. Voor bedrijven als Apple en Samsung liggen er vervolgens een gigantische kans op het gebied van smart home. Hoe meer apparaten er met Homekit/Smart Things-ondersteuning op de markt komen, hoe interessanter het wordt om van het horloge een afstandbediening te maken. En de uitdaging is dan vooral om te komen met nieuwe vormen van interactie, voorbij een appje op een smartwatch of een stemcommando.

Datzelfde geldt voor betaaldiensten, al is zeker Apple op dat vlak in een aantal landen al redelijk ver.

Advies

Apple WatchDe grote vraag is natuurlijk wat je nu moet doen als je al het hele jaar twijfelt over de aanschaf van een smartwatch of fitnesstracker. Als je gek bent op technologie (en die kans is best groot als je Numrush leest) heeft het niet heel veel zin om te wachten op volgende modellen. Ja, Apple kondigt waarschijnlijk in 2016 een nieuwe Apple Watch aan, maar veel verbeteringen en nieuwe toepassingen zullen software gedreven zijn. En Apple gaat niet opeens een Apple Watch kunnen produceren die een week met een accu doet in plaats van een dag.

Datzelfde geldt voor Samsung die met de Gear S2 een smartwatch hebben afgeleverd met een mooie ronde formfactor en een strak design. Na tijdenlang “aanklooien” heeft Samsung een hele degelijke houdbare smartwatch ontworpen.

Moov NowVoor de sportievelingen (of mensen met goede voornemens op dat vlak) die geen honderden euro’s willen uitgeven, maar gewoon een veelzijdige fitnesstracker willen hebben, raad ik de Moov Now aan. Deze fitnesstracker ziet er niet uit als een horloge en heeft ook geen display voor notificaties, maar hij telt wel de hele dag je stappen en ondersteunt heel veel verschillende sporten (inclusief zwemmen en een groot aantal fitness-oefeningen).

Auteur

Elger van der Wel is 32 jaar en woont in Utrecht. Hij presenteert de podcast Rush Talk en schrijft een column over innovatie in de journalistiek en media.

Met dank aan

Lees onze kerstspecial met daarin alle trends voor 2016, én de slimste kerstcadeaus!