Kersttips & trends voor als je in 2016 een slim huis wilt hebben

Tosca Abrahams

De lampen aan als je de oprit op rijdt en de thermostaat al in de file op een behaaglijk temperatuurtje gezet. Gaan we in 2016 dan eindelijk massaal wonen in een smart home?

Afgelopen jaar werden er tal van slimme producten gelanceerd die als doel hebben ons leven thuis te vergemakkelijken, ook wel ‘Smart Home’-toepassingen genoemd. Wat is er nou makkelijker dan de verwarming die automatisch aan gaat wanneer je weg rijdt van je werk en een aanzienlijk lagere energierekening door het automatisch uitschakelen van alle apparaten wanneer je ook maar heel even boodschappen gaat doen?

Dat 2015 het jaar van de slimme producten was kan dan ook niemand zijn ontgaan. Op de CES in januari en op de IFA in september werd de ene na de andere smart home-toepassing aangekondigd. Maar waar staan we nu eigenlijk? Wat gaat 2016 ons brengen? En welke gadgets wil je eigenlijk heel graag onder kerstboom terug zien?

Smart products

Nest CamDe meeste slimme toepassingen die het afgelopen jaar zijn gelanceerd of zijn aangekondigd zijn op zichzelf staande slimme producten met verschillende doeleinden. Voor het beveiligen van je huis werd bijvoorbeeld de Nest Cam gelanceerd, een camera die de beelden live streamt naar bijvoorbeeld je smartphone.

Om te zorgen dat je nooit meer zonder wc-papier of wasmiddel zit kwam Amazon met de Amazon Dash Button. De button die overal opgeplakt kan worden, zoals bijvoorbeeld naast je wc-papier en wanneer ingedrukt, het bijbehorende product bestelt en laat bezorgen.

Een andere knop die werd gelanceerd was de Flic-knop, een knop die via Bleutooth opdrachten geeft aan je smartphone die op zijn beurt huishoudelijke apparaten zoals je lampen of beveiligingssysteem bedient.

Er waren echter ook lanceringen van bijvoorbeeld de Ikettle, de slimme waterkoker die je met je telefoon bestuurt, en een koffiezetapparaat dat aan de hand van een camera je gemoedstoestand bepaalt en daar de koffie op aan past. Of al deze toepassingen ook even waardevol zijn, is natuurlijk de vraag.

De meest waardevolle slimme toepassingen tot nu toe lijken dan ook niet de slimme producten, maar de slimme systemen te zijn zoals de Nest Thermostaat. Een paar weken geleden liet Nest weten dat de slimme thermostaat door het gebruik van algoritmes nu nog meer  geld gaat besparen. In een interview met Claire Rowland liet zij weten dat het allerbelangrijkste aspect van slimme toepassingen de werkelijke waarde van apparaten is, wat levert het de consument op?

ToonDe slimme thermostaat Toon wil die extra waarde bijvoorbeeld creëren door zich steeds meer te richten op andere slimme toepassingen. Naast het geven van inzicht in je energieverbruik en de energie die bijvoorbeeld door de zonnepanelen is opgewekt, werkt Toon nu ook samen met andere slimme apparaten. Zo werkt Toon samen met slimme rookmelders, slimme stekkers waarmee je apparaten op afstand aan en uit kan zetten en kun je bijvoorbeeld je Philips Hue lampen bedienen.

Smart Systems

Waar in 2015 de nadruk voornamelijk lag op het ontwikkelen van slimme producten, lijkt 2016 het jaar te worden van de slimme systemen. Deze slimme systemen zullen alle slimme apparaten samenvoegen in een systeem waardoor een volledig slim huis ontstaat. Smart Homes heeft verschillende demonstratie-woningen op verschillende plekken in Nederland gebouwd om de mogelijkheden omtrent slimme systemen te laten zien.

Philips HueEen voorbeeld van een slim systeem is HomeKit van Apple, dat ongeveer 18 maanden geleden gepresenteerd werd tijdens hun keynote op WWDC. Toch zijn er sindsdien nog geen baanbrekende ontwikkelingen geweest omtrent HomeKit. Tot nu toe zijn er slechts een handvol fabrikanten aan de slag gegaan met het platform en zijn er nu vijf die volledig functioneren op het HomeKit-platform. Volgens velen ligt dit aan het ecosysteem van Apple zelf en zou het Amerikaanse bedrijf ontwikkelaars te hoge eisen stellen.

Ook Samsung lanceerde in september een systeem voor slimme apparaten: de nieuwe SmartThings-hub . Het doel van de hub is het verbinden van verschillende sensoren en accessoires van verschillende fabrikanten die de standaarden van SmartThings ondersteunen. Zo kun je met een druk op de knop op je smartphone bijvoorbeeld de deur openen voor je vrienden als je nog niet thuis bent en alle apparatuur uitschakelen wanneer je naar je werk gaat.

Privacy en beveiliging

Net als de HomeKit van Apple werkt het systeem van Samsung nog niet optimaal. De SmartThings-hub werkt enkel met apparaten die de standaarden van SmartThings ondersteunen. Dit zijn de apparaten uit het starterspakket: een deursensor, een bewegingssensor en een aanwezigheidssensor en daarnaast zijn er enkele samenwerkingen met accessoires van grotere merken zoals Bose en Philips. De kans is dan ook groot dat het jouw slimme producten, zoals jouw Ulo (nog) niet met het systeem kan verbinden.

Het grootste probleem zou volgens insiders het beveiligen van de systemen zijn. Zo zou het doel van Apple het versleutelen van de communicatie tussen de smartphone en apparaten met een special 3073-bit sleutel zijn.

Ook Diogo monica, beveiligingsexpert, liet vorige zomer naar aanleiding van de IFA tegen Forbes weten dat de smart home-industrie weinig lijkt te hebben met de beveiliging van slimme producten: “Veel bedrijven bouwen toepassingen met de gedachten dat er toch niemand gaat kijken naar bepaalde uitwisselingen.” Voor bedrijven die hier wel mee bezig zijn, zoals Samsung en Apple, maakt dit het extra moeilijk om zijn slimme systemen te verbeteren.

De privacy en beveiliging van slimme producten lijkt in 2016 dan ook één van de belangrijkste ontwikkelpunten te zijn. Even Apeldoorn Bellen speelde hier al op in met deze reclame.

Slimme apparaten die hier toch al op inspelen zijn bijvoorbeeld de Dojo. De Dojo is een add-on voor je router en houd je op de hoogte van hackpogingen op je slimme apparaten. Daarnaast verbreekt hij bij een concrete dreiging gelijk de verbinding met het desbetreffende apparaat.

Data

De beveiligingsissues zijn zo belangrijk omdat er met de slimme apparaten en systemen een gigantische hoeveelheid aan data wordt verzameld. Claire Rowland liet bijvoorbeeld weten dat het inbrekers wel heel makkelijk wordt gemaakt wanneer de data van een slimme energiemeter of het verwarmingsschema van een slimme thermostaat te achterhalen is. In combinatie met locatiedata van de smartphones van de bewoners kun je net zo goed je inboedel alvast op de stoep zetten.

Ook volgens Andy Stanford-Clark, IBM-onderzoeker, moet er nog veel gebeuren op het gebied van slimme apparaten en systemen, maar “kan de meeste waarde worden gehaald uit het omzetten van de data in informatie, kennis en inzichten”. Met IBM werkt hij momenteel aan een systeem die zelf de data analyseert. Hierdoor hoeven mensen minder te besteden aan het kijken naar de data en kan de computer zelfstandig beslissingen maken. Als voorbeeld noemt hij een wasmachine die communiceert met de energiemaatschappij zodat hij op een laag energietarief de was kan draaien.

2016

Toch verwacht Stanford-Clark niet dat over een paar jaar elk voorwerp online is en zelfstandig dingen beslist. Dit is volledig afhankelijk van de acceptatie van de consument. Stanford-Clark is het daarbij eens met Claire Rowland dat als de techniek niet helpt om mensen hun leven beter te maken, hoe cool de uitvinding ook is, de techniek niet gebruikt wordt.

2016 gaat in het teken staan van slimme systemen die de slimme apparaten met elkaar gaan verbinden en daarmee een een huis volledig slim maken. Om de slimme systemen te kunnen vullen zal er geprobeerd worden om ongeveer elk apparaat slim te maken. De markt gaat zich, zoals dit bij ongeveer elke ontwikkeling gaat, eerst flink verbreden en alle mogelijkheden gaan uitproberen.

Claire Rowland laat weten dat het heel goedkoop is om connectiviteit toe te voegen aan apparaten. Daarna gaan mensen pas meer functionaliteiten bouwen omdat het apparaat toch al een internetverbinding heeft.

Volgens Rowland en Stanford-Clark wordt de grootste uitdaging het laten samenwerken van al deze slimme apparaten en zijn open standaarden het grootste en moeilijkste doel. Toch zie je nu al dat bedrijven hun API’s onderling voor elkaar opengooien waardoor gesloten ecosystemen bestaan zoals met de HomeKit van Apple en Samsungs SmartThings.

De belangrijkste belemmering bij het ontwikkelen van slimme producten en systemen zijn de privacyissues en beveiligingsproblemen. De verwachting is dat het dan ook nog wel even een zootje blijft in de wereld van slimme apparaten en systemen. Pas daarna kan er worden gekeken naar welke slimme producten en systemen waardevol zijn en kunnen slimme producten en systemen worden geoptimaliseerd.

FlicDit jaar staat in ieder geval slimme thermostaat Toon op onze kerstwishlist. Wanneer we dan de koude januari-maand ingaan kunnen we in ieder geval onze verwarming alvast aan zetten wanneer we van werk naar huis rijden. Daarnaast leggen we, als wij mogen kiezen, de Flic-knop onder de kerstboom. Met de Flic-knop schakelen we de rest van het jaar met een druk op de knop al onze Philips Hue lampen aan en uit. Zo blijft ook de rest van het jaar ons huis sfeervol wanneer de kerstboom weer weg is. Als er dan nog plek op de wishlist over is, dan schrijven we ook graag de Nest Cam op. Dan houden we thuis ook nog een oogje in het zeil terwijl we weer hard aan het werk zijn!

Auteur

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Met dank aan

Lees onze kerstspecial met daarin alle trends voor 2016, én de slimste kerstcadeaus!