‘Rusland wilde Noord-Korea verdacht maken van digitale aanval op Olympische Spelen’

Rusland wilde Noord-Korea verdacht maken van de digitale aanval tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Dat zeggen anonieme bronnen uit de inlichtingenwereld tegen The Washington Post.

De organisatie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang bevestigde na de openingsceremonie doelwit te zijn geweest van een aanval, schreef persbureau Reuters twee weken geleden. Toch wilden zij niet bekendmaken wie volgens hen achter de aanval zat.

“We kennen de oorzaak van de problemen, maar die komen regelmatig voor tijdens de Spelen”, zei een woordvoerder destijds. “We hebben samen met het Internationaal Olympisch Comité besloten om de bron [van de aanval] niet bekend te maken.”

Desondanks wezen analisten naar Rusland, dat een motief zou hebben omdat het land vanwege het dopingschandaal was uitgesloten van deelname. Alleen aantoonbaar dopingvrije Russische sporters mochten aan de afgelopen Spelen meedoen, maar deden dat onder neutrale vlag.

Of Rusland daadwerkelijk achter de aanval zit, is niet bevestigd. Hoewel de Spelen gisteren zijn afgelopen, heeft de organisatie in Zuid-Korea noch het IOC inmiddels bekendgemaakt wie achter de aanval tijdens de openingsceremonie zat.

De inlichtingenbronnen van The Washington Post wijzen dus naar Rusland. Volgens hen gebruikte Rusland onder meer Noord-Koreaanse ip-adressen om Noord-Korea verdacht te maken. Dit soort tactieken is gebruikelijk bij de Russische militaire inlichtingendienst GRU.

Foto: Pyeongchang 2018