Rusland vraagt Apple om Telegram niet langer aan te bieden in App Store

Apple is door de Russische telecomautoriteit Roskomnadzor gevraagd om chatdienst Telegram niet meer aan te bieden in de App Store. Daarnaast vroeg de organisatie Apple om notificaties van de app te blokkeren. Op die manier moet de dienst minder bruikbaar worden als je de app al geïnstalleerd hebt.

De toegang tot Telegram is sinds april geblokkeerd, nadat een rechtbank in Rusland hiertoe besloot. De app werd aangeklaagd door de telecomautoriteit, omdat de dienst weigerde een decryptiesleutel aan de veiligheidsdiensten te leveren. Met zo’n sleutel kun je toegang krijgen tot versleutelde berichten.

Blokkade

Na het besluit van de rechter werden 20 miljoen IP-adressen geblokkeerd, om te zorgen dat de app niet langer te gebruiken is. Maar via zogenaamde proxy- of VPN-diensten wisten veel Russen de blokkade te omzeilen. Vijftig van dit soort diensten zijn inmiddels ook geblokkeerd.

In een brief vraagt Roskomnadzor aan Apple een indicatie te geven hoe snel het bedrijf actie kan ondernemen om “de problemen op te lossen”.