Russisch bedrijf Yandex begint met openbare tests van autonome auto’s

Yandex

Het Russische bedrijf Yandex is begonnen met het aanbieden van taxiritjes in autonome auto’s. Het gaat om een proef in de Russische stad Innopolis, waar veel studenten wonen. Dat meldt het bedrijf op zijn website.

Inwoners van de stad kunnen ritjes bestellen en daarbij meerdere bestemmingen kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de universiteit, het stadion, woonwijken en het lokale zakelijke centrum. In totaal hebben nu 100 passagiers toegestemd om mee te doen in de proeven. Zij kunnen nu ritjes bestellen via een chatbot op de chat-app Telegram.

Twee auto’s

Vooralsnog rijden er twee autonome auto’s rond in de stad, die je naar specifieke bestemmingen kunnen brengen. Dit doen ze helemaal gratis. Wel zit er een mens in de bijrijdersstoel, om de veiligheid in de gaten te houden. In de toekomst moeten er meer bestemmingen en meer voertuigen bijkomen. Ook verdwijnt de mens dan in de auto.

Volgens het bedrijf zelf is de stad een “geweldige stedelijke omgeving om de volgende significante stap in het openbaar testen van onze zelfrijdende auto’s”. In de stad zijn immers drukke openbare straten, waar de auto mee om moet kunnen gaan. En dat in het wild testen, is waarschijnlijk de beste manier.