Russische hacker moet boete van 6,9 miljoen dollar betalen voor stelen bankgegevens

Een hacker uit Rusland moet in de VS bijna 6,9 miljoen dollar betalen voor het maken van malware waarmee logingegevens van bankrekeningen werden gestolen. De 28-jarige Nikita Kuzmin is één van de drie makers van het Gozi-virus, dat zich verspreidde via PDF-bestanden.

Het Gozi werd in 2007 ontdekt. Vijf jaar geleden werd Kuzmin opgepakt door de FBI toen hij voor een conferentie naar de VS kwam. Hij heeft toen ruim drie jaar vastgezeten, gedurende het onderzoek. Hij zou daar destijds actief aan mee hebben gewerkt en daarmee de Amerikanen ook hebben geholpen met andere zaken. Dat is mogelijk de reden dat hij nu niet terug hoeft naar de gevangenis, maar enkel een boete moet betalen. De precieze details daarover zijn echter niet bekendgemaakt.

Kuzmin zou voordat hij werd opgepakt, samen met zijn twee handlangers, al miljoenen hebben gestolen. De FBI ontdekte tijdens het onderzoek onder een meer een server met daarop 10.000 logingegevens voor bankrekening, die waren gestolen van 5200 verschillende computers. Het virus maakte ook slachtoffers in Europa, onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Frankrijk, Finland, Italië en Turkije, schrijft Bloomberg.

Daarnaast verhuurde Kuzmin de malware voor 500 dollar per week aan mensen die daar interesse in handen. Daarmee zou hij een kwart miljoen hebben verdiend. De totale schade van het virus zou in de tientallen miljoen lopen.