Sony patenteert contactlens die filmt wat je ziet

Contactlenscamera van Sony

Het ultieme voorbeeld van science fiction zal waarschijnlijk binnen enkele jaren werkelijkheid zijn: de contactlens waarmee je kunt filmen. Sony kreeg afgelopen maand een patent voor zo’n lens. Door simpelweg met je ogen te knipperen start je een opname.

Alle benodigde technologie is door Sony verwerkt in het concept van de lens: de lens zelf en de bijbehorende sensor om het beeld zelf vast te leggen en een klein beetje geheugenchipje om de beelden op te slaan. De grote vraag is natuurlijk: hoe voorzie je zo’n lens van stroom? Door de bewegingen van het oog om te zetten in elektriciteit, zegt Sony.

Slimme contactlenzen zijn de laatste tijd hip bij techbedrijven, zo lijkt het. Zo kreeg Google onlangs een patent voor een digitale contactlens die de ouderwets contactlens moet vervangen. Samsung heeft al sinds 2014 een patent op een lens met dezelfde soort functies als de Google Glass. De meest vergevorderde toepassing van technologie in de vorm van een contactlens is er één die het glucoselevel kan meten. Die lens is ontwikkeld door Google, speciaal voor diabetici.

Nog even geduld

Ondanks al deze initiatieven zal de ontwikkeling van deze concepten tot werkelijke producten nog wel even duren. Google’s lens voor diabetici zou zomaar eens de eerste slimme contactlens kunnen zijn die op de markt komt. Sony’s lens waarmee je kan filmen is technisch complexer en daar zullen we dus langer op moeten wachten. Als Sony hem al ooit gaat produceren.

Maar één ding lijkt zeker: technologie komt letterlijk naar onze ogen. En dat biedt mogelijkheden die we tot nu toe enkel in films hebben gezien.