‘Russische hackers hadden toegang tot het Witte Huis’

Van een grootschalige cyberoorlog lijkt voorlopig nog geen sprake, maar met schaamrood op de kaken hebben medewerkers van de Amerikaanse overheid moeten toegeven dat Russische hackers toegang hebben gehad tot het netwerk van het Witte Huis. Hoewel de gekraakte computers geen directe toegang hadden tot het hoogste niveau, werd er toch gevoelige informatie buitgemaakt.

Opvallend genoeg zouden de hackers toegang hebben gekregen via een tamelijk standaard ‘phising e-mail’, waarbij inloggegevens voor het netwerk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken werd buitgemaakt. Via dit netwerk wisten de hackers vervolgens een aantal computers binnen het Witte Huis te kraken.

“We  zijn er van overtuigd dat er geen geclassificeerde documenten buit zijn gemaakt”, zo stelt Ben Rhodes, hoofd Beveiliging van het Witte Huis. Toch wisten de hackers via de computers toegang te krijgen tot gevoelige informatie, waaronder de real-time agenda van president Obama.

Ondertussen doen de FBI en de Amerikaanse inlichtingendienst onderzoek naar de kraak. Volgens de eerst bevindingen is het overduidelijk dat de Russen achter het incident zitten, al zou men hun best hebben gedaan om eventuele sporen goed uit te wissen. Rhodes beaamt dat het een ongelukkig voorval is, maar denkt al weer verder: “We moeten ons weer realiseren dat informatie op onbeveiligde systemen te makkelijk bereikbaar is, een wijze les in het constant verbeteren van onze protocollen.”