‘Russische hackers stalen 10 miljard dollar bij kleine Amerikaanse banken’

In het afgelopen anderhalf jaar heeft de vermoedelijk Russische hackersgroep MoneyTaker ruim 10 miljoen dollar gestolen. Het geld kwam voornamelijk van kleine Amerikaanse banken. Dat meldt de Russische beveiligingsonderzoeker Group-IB.

De groepering richtte zich op het netwerk dat banken gebruiken om elkaars pinautomaten met elkaar te laten communiceren. Daardoor wist de groep geld te stelen van zestien Amerikaanse instellingen.

MoneyTaker kraakte de netwerken van banken en vroegen daarna via de normale methode pinpassen aan. In het systeem gaven ze vervolgens aan dat de passen rood konden staan. Ook verhoogden ze de opnamelimiet. Daardoor kon er in een keer veel geld worden gepind.

Buitenland

De groep sloeg vooral in de VS toe, maar ook drie banken in Rusland en een in het Verenigd Koninkrijk zijn getroffen. De beveiligingsonderzoekers stellen dat de inbrekers allerlei technische methodes gebruikten om hun sporen te wissen. De allereerste inbraak vond plaats via de thuiscomputer van een systeembeheerder van een Russische bank, werd uiteindelijk duidelijk.

De informatie is door Group-IB overhandigd aan de politiediensten Europol en Interpol.