‘Russische hackers vielen Duitsland en VS op dezelfde dag aan’

Cyberoorlog, hack, Russische hackers

Russische hackers hebben op 14 november zowel de Verenigde Staten als Duitsland aangevallen, meldt Quartz. Het is niet duidelijk of de aanvallen aan elkaar gelinkt zijn, of dat het afzonderlijke incidenten zijn

Amerikaanse beveiligingsbedrijven lieten op die dag weten dat een groep genaamd Cozy Bear terug leek te zijn gekomen. Cozy Bear zou een onderdeel zijn van de Russische inlichtingendienst. De groep viel eerder de Democratic National Committee aan.

Volgens de beveiligingsbedrijven was de groep waarschijnlijk de bron van een nieuwe hack-poging op Amerikaanse overheidsinstanties. Ze verstuurden e-mails die bestanden leken te bevatten van Heather Nauert, een ambtenaar bij de State Department, maar die eigenlijk malafide software bevatten.

Duitsland

Vorige week stelden Duitse autoriteiten dat zij op exact dezelfde dag een aanval hadden gedetecteerd. Daarbij richtten hackers zich op e-mail-accounts van de Duitse wettenmakers, het leger en ambassades. Het is de tweede keer in een jaar dat Russische hackers achter Duitsland aan gaan. Dat deden ze ook in december vorig jaar.

Het is onduidelijk of er data gestolen is bij een van de aanvallen.

Foto: Shutterstock.com