‘Russische hackers vielen leverancier stemsoftware VS aan’

Russische Hackers speelden een grotere rol bij de Amerikaanse verkiezingen dan tot nu toe gedacht. Dat blijkt uit een geheim NSA-rapport dat The Intercept publiceerde.

De Russen waren verantwoordelijk voor in ieder geval verantwoordelijk voor 1 hackaanval op een Amerikaanse leverancier van stemsoftware en meer dan 100 phising-aanvallen op mensen die bij lokale stemkantoren werkten.

Volgens het rapport van de NSA zouden medewerkers van de Russische militaire inlichtingendienst Glavnoye Razvedyvatel’noye Upravleniye (GRU) achter de aanvallen zitten. Of ze daadwerkelijk invloed uit hebben kunnen oefenen is niet duidelijk. Eerder werd al duidelijk dat Russische hackers toegang verkregen hadden tot Hillary Clintons campagne. Duizendenden e-mails die buitgemaakt waren werden later gelekt door WikiLeaks.

Maar waar die hacks zich focusten op het beïnvloeden van de verkiezingen, blijkt uit de documenten van The Intercept dat een groep Russische hackers direct invloed probeerde uit te oefenen op de verkiezingsuitslag. Volgens de NSA probeerde de groep via de ze hacks “informatie te verkrijgen in verband met verkiezingsgerelateerde hardware- en sofware applicaties.” Of dat daadwerkelijk gelukt is wordt niet duidelijk uit het rapport.

Lekker al na uur opgepakt

De documenten die The Intercept in kon zien waren afkomstig van de 25-jarige Reality Leigh Winner.  Ze lekte de gegevens anoniem aan de online publicatie, maar kon al een uur na publicatie door de NSA achterhaald worden. Dat gebeurde op basis van printerinformatie. De printers die de inlichtingendienst gebruikt laten gele puntjes achter op een afdruk, waardoor de printlocatie te achterhalen is en op welk tijdstip een bepaald document (in dit geval een PDF) geprint werd.

The Intercept had de informatie ingescand en online gezet, inclusief de gele bolletjes.