Rutte: ‘Privacy moet soms ten koste gaan van veiligheid’

Volgens minister-president Mark Rutte moeten de veiligheidsmaatregelen aangescherpt worden, ook als dat ten koste gaat van onze privacy. Dat zei hij gisteren tijdens een gesprek met studenten van de American University in Washington.

Rutte was bij de Amerikaanse universiteit op bezoek vanwege het voorzitterschap van de Europese Unie. Studenten konden hem vragen stellen over internationale betrekkingen, waarbij het onder andere ging over de Europese Unie, de relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten en een mogelijke exit van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Ook werden er vragen gesteld over veiligheid. Daarop zei hij onder andere dat er meer geld naar defensie moet. Ook zei hij dat het noodzakelijk is dat er een goede balans moet komen tussen terrorismebestrijding en privacy:

“Ik ben ervan overtuigd dat het niet altijd het geval is dat een toename in veiligheid ook betekent dat je moet inleveren op je privacy, maar is het op dit moment compleet duidelijk dat we meer moeten investeren in veiligheid. En soms dat is een moeilijk compromis. Ik denk dat we moeten toeleven naar meer wetten en regels die terrorisme bestrijden, ook als dat betekent dat we moeten inleveren op onze privacy.”

Een videoverslag van het bezoek van Rutte is te vinden op de website van de American University.