Ruzie tussen Apple en Nokia: Withings verdwijnt uit Apple Store

Withings

Nadat eerder deze week bekend werd dat Nokia diverse rechtszaken zal aanspannen tegen Apple, lijkt het Franse Withings nu kind van de rekening te worden. In afwachting van de mogelijke rechtsgang haalde Apple alle producten van de wearables-fabrikant uit de schappen van de online Apple Store.

Het Finse Nokia liet afgelopen woensdag weten diverse rechtszaken aan te spannen tegen Apple wegens maar liefst 32 patentschendingen. Volgens Nokia maakt Apple in de iPhone gebruik van een groot aantal technologieën waar Nokia patent op heeft. “Nadat we al jaren met Apple aan het onderhandelen zijn geweest over het licenseren van deze patenten, moeten we nu voor onze rechten opkomen”, aldus Ilkka Rahnasto, hoofd van de patentenafdeling van Nokia.

Als reactie op die aankondiging heeft Apple alle producten van Withings uit de online shops gehaald. De Franse fabrikant van wearables en smart-home-producten werd deze zomer voor een kleine 195 miljoen euro overgenomen door Nokia.  Hoewel de rechtszaken zich vooral richten op de Amerikaanse en Duitse markt, heeft Apple toch besloten de producten van Withings uit de virtuele schappen te halen.

Bose

Het is niet de eerste keer dat Apple direct actie onderneemt in aanloop naar een rechtszaak. In 2014 stonden Bose en Apple, dat net Beats had overgenomen, tegenover elkaar in de rechtszaal rond noise-cancelling-patenten. Rond die zaak verdwenen alle Bose-headsets niet alleen uit de online Store, maar ook uit de fysieke winkels.

Apple was die maand sowieso op oorlogspad, want slechts luttele dagen na het akkefietje met Bose verdwenen ook alle producten van Fitbit uit de winkels. Hoewel er nooit een officieel statement is gekomen, zou dat te maken hebben met het feit dat Fitbit nog altijd weigert om ondersteuning voor Apple Health te bieden voor hun producten.

Enige positieve nieuws voor Withings uit deze eerdere ervaringen? Nadat Apple en Bose hun geschil hadden beslecht kwamen de headsets van Bose direct weer terug in de winkels.