Ruzie bij Bitcoin; digitale valuta opgesplitst in twee afzonderlijke munten

Bitcoin is gistermiddag opgesplitst, waardoor er nu twee varianten van de digitale valuta zijn. Het gaat om het origineel en Bitcoin Cash. Dat schrijft The Telegraph. De splitsing is het gevolg van een verhit debat over de toekomst van de cryptocurrency.

De afgelopen maanden is cryptocurrency steeds meer waard geworden, met in juni een recordwaarde van 3.000 dollar (2535 euro). Daardoor waren er meer transacties, die door blockchain worden geverifieerd en gevolgd.

Maar de techniek had moeite met het stijgende volume van de transacties. Per seconde kan het netwerk zeven transacties aan, maar het ging uiteindelijk om duizenden per seconde. Wil de digitale valuta blijven groeien, dat moet het netwerk dus meer aankunnen. Maar hoe dat precies moest, daar waren flinke meningsverschillen over.

Bij blockchain, de techniek achter Bitcoin, wordt er gewerkt met blokken met data. Een optie om het probleem op te lossen is meer data per blok opslaan. Daardoor wordt er echter wel meer van de server gevraagd als een transactie verwerkt moet worden. Een andere mogelijkheid is om kleinere transacties buiten de blockchain uit te voeren. Vorige week kwam er een upgrade genaamd SegWit2x, die een beetje van beide doet.

Bitcoin Cash

Maar voor sommigen was dat niet genoeg. En die mensen gingen achter Bitcoin Cash staan, waarbij er gekozen wordt om de blokken data groter te maken. Gisteren werd het breekpunt dus bereikt en scheidden de twee varianten hun wegen. Nu bestaan ze naast elkaar, maar met een gedeelde historie.

Economisch gezien is de afsplitsing geen groot probleem voor de originele Bitcoin. De waarde van de digitale valuta zakte tijdelijk met 7 procent, maar is inmiddels weer aan het stijgen. Natuurlijk is het wel de grote vraag of Bitcoin Cash ook blijft bestaan. De huidige waarde staat op 370 dollar en een aantal verkooppunten gaan er ook gebruik van maken.