Samen video’s kijken in virtual reality kan met Oculus Social

Oculus heeft een de alpha-versie nieuwe applicatie gelanceerd voor de Samsung Gear VR, waarmee je samen met anderen video’s kan bekijken: Oculus Social. Binnen Social kun je video’s bekijken die op Vimeo en Twitch staan, terwijl je in een soort virtuele huiskamer zit met anderen.

UploadVR heeft de dienst al geprobeerd en legt uitgebreid uit hoe hij werkt. Als je de app opstart kies je een avatar uit, zoals je wil dat je eruit ziet. Echt realistisch zijn die avatars niet; je kunt er bijvoorbeeld uit zien als een cowboy, robot of Minecraft-poppetje. Vervolgens zie je in de app de virtuele kamers waarin andere gebruikers video’s aan het bekijken zijn en kun je er voor kiezen mee te kijken. Ook kun je zelf een nieuwe kamer hosten.

Als je vervolgens in een virtuele kamer zit, kun je niet alleen naar het scherm kijken waar de video op te zien is, maar je kunt ook om je heen kijken naar de anderen in de kamer. Daarnaast kun je elkaar horen als je lacht of praat, waardoor het bekijken van een video daadwerkelijk sociaal wordt.

Het is een interessant om te zien hoe met een dergelijke applicatie virtual reality sociale toepassingen krijgt. Het voelt in eerste instantie nog een beetje vreemd, maar denk eens na over de mogelijkheden die dit biedt om niet alleen met vreemden, maar vooral ook met bekenden samen een tv-programma of film te bekijken, als het onmogelijk is om fysiek samen te komen.