‘Samsung komt met eigen high-end virtual reality-bril’

Samsung Gear VR

Samsung komt met zijn eigen high-end virtual reality-bril. Dat meldt Variety na uitspraken van Injong Rhee, het hoofd R&D van het bedrijf, op de Samsung Developer Conference. Met deze bril zou het onder andere mogelijk moeten worden om je bewegingen te volgen, zoals met de HTC Vive nu bijvoorbeeld ook kan.

De uitspraak is een opmerkelijke, aangezien Samsung eerder zei zich nog vooral te willen focussen op combinatie van smartphone met de Gear VR. Het nadeel van deze combinatie is dat het alleen werkt met een Samsung Galaxy S6 of S7 en dat het gelimiteerd is in zijn ‘immersiveness’: je kunt er bijvoorbeeld niet mee rondlopen in een virtuele wereld.

Met die Gear VR richt Samsung zich nu vooral op de wat toegankelijkere consumentenmarkt voor virtual reality. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de HTC Vive en de Oculus Rift is dit ding relatief goedkoop. Los van de smartphone kost een Gear VR namelijk maar 100 euro. Dit voorjaar gaf Samsung hem zelfs gratis bij de nieuwste telefoon. Begin dit jaar toonde het bedrijf ook zijn eigen 360-gradencamera voor consumenten, de Gear 360, die binnenkort op de markt komt.

Nieuwe toepassingen in VR

Volgens Variety zei Rhee dat het bedrijf werkt aan draadloze apparaten speciaal voor virtual reality, die niet per se samenwerken met een mobiele telefoon. Zo kijkt het bedrijf naar mogelijkheden om je handen en bewegingen te volgen. Volgens hem duurt het nog wel jaren voordat dit soort producten op de markt verschijnen. Ondertussen zijn er al verschillende producten op de markt die dit mogelijk maken, bijvoorbeeld de Orion van Leap Motion.

Daarnaast toonde het bedrijf zijn VR Upload SKD, een platform waarmee het makkelijker moet worden om 360-gradenvideo en virtual reality te uploaden. Daarnaast werkt het aan manieren om die video’s interactiever te maken. Zo moet het voor kijkers mogelijk worden om ‘dieper’ in de content te duiken als ze op een bepaald moment naar een specifieke locatie binnen een video kijken.

Tijdens de Samsung Developer Conference toonde het bedrijf ook andere aan virtual reality gerelateerde apparaten. Zo onthulde het ook vijf prototypes uit het Creative Lab, een plek waar de medewerkers van het bedrijf onafhankelijk de vrijheid krijgen om zelf dingen te ontwerpen. Daartussen zaten onder andere een koptelefoon die een 4D-ervaring voor virtual reality biedt en een ketting die een beeld van 360 graden kan opnemen.