Samsung lanceert Gear VR-app Relúmĭno voor slechtzienden

Samsung Relúmĭno

Slechtzienden en virtual reality, dat klinkt als een vreemde combinatie. Samsung heeft de combinatie echter wel gemaakt in de vorm van Relúmĭno, die vanaf nu gratis te downloaden is in de Oculus Store.

De app helpt mensen met weinig zicht op verschillende manieren. Zo kan het afbeeldingen uitvergroten of juist verkleinen, de helderheid en scherpte aanpassen, en objecten highlighten. Daarnaast verandert het de kleuren als je een tekst leest en kun je een kleurenfilter toevoegen aan het scherm.

Het idee is dus dat je als slechtziende voor niet al te veel geld je zicht op de wereld kunt verbeteren met virtual reality. En dat blijkt ook wel nodig: vergelijkbare hulpmiddelen voor slechtzienden kunnen volgens Samsung wel duizenden dollars kosten. Dan is die Gear VR opeens een koopje.

Gear VR

Helaas is Relúmĭno nu alleen beschikbaar voor de Gear VR, waardoor je het niet iedere dag zult gebruiken. Je loopt immers niet constant met een VR-bril over straat. De bedoeling is dan ook dat dezelfde technologie in een bril-achtig product komt. Daardoor moet Relúmĭno een praktische oplossing worden voor iedere dag.

Tot die tijd kun je wel gebruikmaken van de app. Die kun je downloaden met een verificatiecode. Je hebt wel een nieuwere Samsung Galaxy-telefoon nodig, bijvoorbeeld de Galaxy S7, S7 Edge, S8 of S8 Plus.