Samsung lanceert nieuw platform om ontwikkeling slimme apparaten te stimuleren

Samsung gaat bedrijven en startups helpen bij de ontwikkeling van slimme apparaten. De Koreanen brengen namelijk drie energiezuinige modules op de markt, zodat ontwikkelaars een goede basis hebben om eigen producten te lanceren.

Samsung presenteerde Artik, zoals het moduleprogramma heet, tijdens de Internet of Things World Conference in San Francisco. Het bedrijf komt met drie verschillende varianten, elk bedoeld voor een specifieke productgroep. Ze hebben meerdere dingen gemeen: ze zijn energiezuinig, verwerken informatie versleuteld én zijn standaard voorzien van processoren, sensors en geheugen.

De kleinste en eenvoudigste variant heet Artek 1 en is slechts 12 millimeter groot. De Artek 1 heeft naast de eerder genoemde hardware ook een gyroscoop, een bewegingssensor en bluetooth. Het is dan ook de bedoeling dat we deze variant vooral terug gaan zien in wearables, die in principe iedereen zou kunnen ontwikkelen. Samsung belooft dat je de Artek 1 kunt kopen voor minder dan tien dollar, dus dat is veelbelovend.

De Artek 5 is een uitgebreidere variant en beschikt over een snellere 1GHz dual-core processor en eigen opslagmogelijkheden. Daarnaast voegt Samsung WiFi toe en is het met deze module mogelijk om HD-video’s te verwerken, mocht de ontwikkelaar in kwestie daar behoefte aan hebben. De Koreanen verwachten de Artek 5 daarom vooral terug te gaan zien in drones.

De Artek 10 is de derde en laatste variant, waarbij Samsung zich richt op mensen die een eigen mediahub of persoonlijke cloudopslag willen opzetten. Je krijgt hiervoor de beschikken over een 1.3 GHz octacore-processor, WiFi, 2 GB werkgeheugen en 16GB aan opslagruimte. Deze uitgebreide Artek-module krijgt een adviesprijs van rond de 100 dollar en is dus nog steeds erg betaalbaar.