Samsung neemt Viv, het nieuwe bedrijf van de makers van Siri, over

Samsung heeft Viv overgenomen, het nieuwe bedrijf van de makers van Siri. Dat maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf vandaag bekend. Exacte details van de overname zijn niet naar buiten gebracht, maar het bedrijf zou zelfstandig blijven opereren en zijn platform in de producten van Samsung integreren.

De spraakassistent Viv werd begin dit jaar gepresenteerd als een veel slimmere versie van Siri. Zo is de slimme assistent in staat om eerdere gesprekken en je persoonlijke geschiedenis te onthouden. De dienst kan ook gekoppeld worden aan meerdere apparaten, zodat je Viv bijvoorbeeld overal in je huis terug kunt vinden.

Viv werd in 2012 opgericht door de makers van Siri, die nu terug te vinden is in producten van Apple. Apple nam Siri twee jaar daarvoor over. De makers van Viv gaan niet alleen de concurrentie aan met de dienst die ze zelf ontwierpen, maar ook met andere slimme spraakassistenten, zoals Alexa (Amazon), Cortana (Microsoft) en Google Assistant.

In dat kader is Samsung een logische partner, laat Dag Kittlaus, een van de oprichters van Viv weten aan TechCrunch. Volgens Kittlaus blijft Viv een open systeem waar ontwikkelaars makkelijk op in kunnen springen. Wanneer Viv in de eerste smartphone, koelkast of broodrooster beschikbaar komt is niet bekend. Zowel Viv als Samsung hebben daar nog niets over naar buiten gebracht.

Samsung vs. Google en Apple

Het is interessant om te zien dat Samsung op deze manier opnieuw investeert in een eigen dienst, iets wat we het bedrijf de laatste jaren al vaker zagen doen. Samsung zet daarmee ook weer een stap om zich verder los te maken van Google. Het bedrijf is de belangrijkste producent van Android-telefoons, maar werkt ondertussen al jaren aan een eigen besturingssysteem (Tizen) en eigen diensten die concurreren met Google-diensten. De kans is groot dat het straks Viv in zijn telefoons stopt en Google Assistent niet gaat ondersteunen.

Het is het logisch dat Samsung steeds onafhankelijker wil worden van Google. Zeker nu Google ook direct gaat concurreren met zijn Android-partners met de Pixel-smartphone en andere hardwareproducten.

Daarnaast is de overname natuurlijk ook een hele logische stap in de concurrentiestrijd met Apple. Voor Apple is het wellicht ook een pijnlijke, omdat de makers van Viv hun nieuwe dienst nu duidelijk profileren als een veel betere versie van Siri. Die betere is nu dus in handen van de grootste concurrent van Apple.