Samsung presenteert de Galaxy S8 zonder homeknop, maar met eigen assistent

Samsung heeft vandaag de Galaxy S8 en S8+ gepresenteerd. Het toestel moet het debacle rond de Note 7 doen vergeten en het opnieuw opnemen tegen de iPhone. De S8 kost 799 euro, en voor de grotere S8+ betaal je 899 euro.

Daarvoor krijg je bij de S8 een 5,8-inch scherm, een stuk groter dan de S7 die 5,5 inch was. Opvallend is dat door de beperkte schermranden van dit toestel de omvang niet toegenomen is; ze zijn ongeveer even groot.

De grotere S8+ is een nieuw, groter formaat. Hiermee is de line-up van Samung iets veranderd. Vorig jaar maakte Samsung een S7 met een vlak scherm en de S7 Edge. Nu is de S8 vergelijkbaar met het Edge-model en komt de S8+ daar dus bij.

Geen homeknop meer

Een opvallende verandering is dat de homeknop verdwenen is. Net als veel andere Android-toestellen neemt Samsung hier in zijn vlaggenschap afstand van, zodat de randen rond het scherm kleiner konden worden. De knoppen die eerder fysiek aangeraakt konden worden zitten nu in de software verwerkt, waardoor je gewoon op het scherm drukt.

Als je het scherm wilt ontgrendelen kan dat door een vingerafdrukscanner op de achterkant, of door een irisscanner of gezichtsherkenning. Hoe goed dat werkt is overigens de vraag. In de Note 7 zat ook al een irisscanner maar die liet veel te wensen over.

De S8 en S8+ krijgen 4GB werkgeheugen en een opslag van 64GB mee. Dat is verder uit te breiden met een microSD-kaartje .Aan de achterkant van de S8 zit verder een camera met 12 megapixels, aan de voorkant een camera die beschikt over 8 megapixels. De toestellen zijn net als de voorgangers waterdicht en beschikken – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de iPhone – wel over een koptelefoonaansluiting.

Slimme assistent Bixby

Met de introductie van de S8 krijgt Samsung ook een eigen slimme spraakassistent. De variant op Siri van Samsung heet Bixby en is met een speciale knop te activeren en met je stem te besturen. De bedoeling is hij bij vrijwel iedere taak die een app te bieden heeft ondersteuning kan bieden, terwijl Apple’s Siri bijvoorbeeld slechts beperkte functies heeft.

Ook moet Bixby beter zijn in het begrijpen van context dan de concurrentie. Met Bixby’s beeldherkenning kun je foto’s opzoeken en informatie verzamelen over de plek waar je je bevindt.

Desktop vanaf je smartphone

Samen met de smartphone heeft Samsung nog een fysiek product gepresenteerd: de DeX, een dock waar je smartphone ingezet kan worden zodat je hem met een scherm kunt verbinden en als desktop kunt gebruiken. In de schijf zitten een HDMI-aansluiting die 4K-resolutie levert, twee usb-poorten en een usb-c-aansluiting voor de nieuwe telefoon.

Eigenlijk zorgt de DeX er gewoon voor dat je Android in het groot met een toetsenbord kunt gebruiken. Dankzij samenwerkingen met Microsoft en Adobe werkt hij met Office en mobiele apps van Adobe, als onder andere Photoshop Lightroom.

De nieuwe smartphones van Samsung liggen op 28 april in de winkel. Wie een pre-order plaatst ontvangt hem al op 20 april.