Het is een heikel punt bij veel kijkers van NPO Gemist: de lage beeldkwaliteit van de video’s, in het bijzonder als je ze via bijvoorbeeld Chromecast of Airplay naar je tv stuurt. In het laatste beleidsplan, voor de periode 2016-2020 gaf de NPO aan geen plannen te hebben om de beeldkwaliteit te verhogen. Wel wordt het mogelijk om tegen betaling NPO Gemist in hogere kwaliteit te bekijken via NPO Plus.
Staatssecretaris Sander Dekker kan zich vinden in dat beleid en wil de NPO niet verplichten de beeldkwaliteit van NPO Gemist te verhogen. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij beloofde in november al een toelichting te geven over hoe hij aankijkt tegen het NPO-beleid op het gebied van uitgesteld kijken, maar het kostte hem meer dan een half jaar om dit ook echt te doen.
In de brief zegt hij dat er in de mediawet genoeg is geregeld om te garanderen dat de NPO er voor zorgt dat het aanbod online toegankelijk is in een afdoende kwaliteit. Hij benadrukt in de brief dat de publieke omroep zich focust op de apparaten waarop gebruikers het meeste naar NPO Gemist kijken: smartphones, tablets, laptops en desktops. Deze worden ook wel “dominante ontvangstapparaten” genoemd. Dekker schrijft daarover:
In de mediasector gaan de technische ontwikkelingen erg snel, en kan er een plotseling verloop ontstaan in de gebruikte apparaten en gebruiksvoorkeuren van consumenten. Tegenwoordig kijken consumenten bijvoorbeeld steeds vaker online naar uitzendingen, via apparatuur als de Google Chromecast of via hun SmartTV. Hiermee worden internetuitzendingen gestreamd naar een groot televisiescherm, wat hogere eisen stelt aan de beeldkwaliteit. Het is moeilijk te voorspellen wanneer dergelijke trends doorzetten, en wanneer het gebruik van deze apparatuur zo wijdverspreid raakt dat er gesproken kan worden van een ‘dominant ontvangstapparaat’ (…)
NPO Plus
In het kamerdebat in november werden ook vragen gesteld over de betaalde dienst NPO Plus, waarmee je tegen betaling in hogere kwaliteit en reclamevrij naar NPO Gemist kunt kijken. Momenteel kun je NPO Plus alleen gebruiken als onderdeel van NLZiet, waarin ook de terugkijkdiensten van RTL en SBS zitten. Het plan is ook de dienst echter ook zelfstandig aan te gaan bieden.
Dekker vindt niet dat NPO Plus gratis zou moeten zijn, omdat de publieke omroep extra kosten maakt voor de hogere kwaliteit, het schrappen van de reclame en het verkrijgen van extra rechten om te zorgen dat programma’s langer terug te kijken zijn. Hij vindt dus je NPO Plus ook niet mag vergelijken met NPO Gemist:
Het uitgesteld kijken van programma’s op NPO 1, 2 en 3. NPO Plus heeft meer het karakter van een on demand-dienst: een archief van NPO-materiaal.
Conclusie: voorlopig hoeven we niet te rekenen op gratis NPO Gemist in hogere kwaliteit.