Inwoners van Saoedi-Arabië kunnen voortaan bellen via WhatsApp en Skype, maar worden wel in de gaten gehouden

Inwoners van Saoedi-Arabië kunnen voortaan internetbellen via apps als Skype, WhatsApp en Viber. Wie dat doet, wordt echter altijd in de gaten gehouden door de overheid, meldt Reuters. De censuur wordt volgens een woordvoerder toegepast om ‘persoonlijke informatie van gebruikers te beschermen’ en ‘inhoud die de wetten van het koninkrijk overtreedt’ te blokkeren.

“Gebruikers kunnen onder geen enkele omstandigheid gebruik maken van een app voor videobellen of internetbellen zonder daarbij gemonitord en gecensureerd te worden door de Communications and Information Technology Commission”, zegt een woordvoerder van de organisatie.

‘Internetvrijheid’

Het opheffen van het verbod op internetbellen is deels een reactie van Saudi-Arabië op de lage olieprijzen, schrijft Reuters. Vanwege de lage prijs wil het land zijn economie hervormen, onder meer door meer internetvrijheid toe te staan. Toch is de overheid bang dat de apps gebruikt worden door activisten en demonstranten.

De toegang tot videobellen via Skype, WhatsApp en vergelijkbare diensten betekent wel concurrentie voor de telecomproviders van het land. Die verdienen nu ook geld aan de internationale telefoontjes die gepleegd worden door expats in Saudi-Arabië.

Dit foto bij dit artikel is door Flickr-gebruiker Microsiervos beschikbaar gesteld onder Creative Commons BY 2.0.