ScanSnap Evernote Edition: Prijzige must-have voor de fanatieke Evernote gebruiker

Dat ons leven elke dag weer een stukje digitaler wordt, lijkt een onomkeerbaar proces. Dat er nog steeds talloze berichtgeving, notities of informatie via papier worden verspreid is echter ook weer niet te ontkennen. Voor hen die volledig digitaal willen is er nu de razendsnelle ScanSnap Evernote Edition scanner.

Elke dag een tikkeltje digitaler, elke dag weer meer informatie die we dienen te onthouden en het liefst 24/7 bij ons dragen. Gelukkig zijn er tools als Evernote, die als een extern brein dienst kunnen doen.

Mocht je de overstap naar volledig digitaal willen maken, zit je echter nog wel met een klein nadeel: enorme bergen papier worden nog dagelijks rondgestuurd. Het is dus niet gek dat juist Evernote dan met een eigen scanner komt om je te helpen ook die paperassen digitaal te krijgen.

De ScanSnap is geen eigen product uit de stal van Evernote. Het Amerikaanse bedrijf werkt daarvoor samen de bekende Japanse scannerfabrikant Fujitsu en de specificaties van de Evernote Editie zijn dus gelijk aan die van ScanSnap iX500. Het verschil zit hem echt alleen in het logo voorop.

Die specificaties zijn nog steeds tamelijk indrukwekkend, want met maar liefst 25 pagina’s per minuut scant de ScanSnap de boel op een 600×600 dpi resolutie, dubbelzijdig. De totale laadcapaciteit is ongeveer 50 velletjes papier en in onze test bleek deze inderdaad in een minuutje of twee verwerkt. Snel en geruisloos!

Overigens is de scanner multifunctioneel, A4, A5, A6 of visitekaartjes, het maakt de ScanSnap niets uit. Dat hij dit alles ook nog eens draadloos kan is zeer prettig meegenomen.

Goed, tot zover de omschrijving van een snelle en stille scanner. Prachtig. Maar wat maakt de Evernote Edition nou zo Evernoterig, behalve dat logo?

Een naadloze integratie met Evernote Een naadloze integratie met Evernote, meegebouwd door de knappe koppen van het Amerikaanse bedrijf zorgen voor een tamelijk bijzondere ervaring. Zo is de inhoud tekstdocumenten bijna direct na het scannen terug te zoeken via OCR en gaat Evernote direct op zoek naar het LinkedIn profiel bij de kaartjes die ik inscan.

Maar net als Evernote zelf is ook de ScanSnap niet voor iedereen een echte optie. Want hoewel ik op slag verliefd was op de scanner (hij herkent zelfs direct of iets een factuur of een memo is!) is hij met een prijskaartje van €595 behoorlijk prijzig.

Wie niet dagelijks te maken heeft met een enorme papierstroom die gedigitaliseerd moet worden of een super fanatieke Evernote-adept is, kan het prijskaartje met gemak zelfs te fors zijn.

Een goedkoper model all-in-one printer/scanner haalt misschien niet dezelfde snelheid of stilte, maar kan voor de ‘af-en-toe’ scanner al meer dan genoeg zijn.

Maar heb je – net als ik – Evernote in je volledige workflow zitten, zowel zakelijk als privé? Dan kun je eigenlijk niet om de ScanSnap heen. De prijs is een stevige drempel, maar de tijdswinst van het niet langer meer elke scan apart te slepen en tangen maakt veel, heel veel goed.

Meer over de ScanSnap Evernote Edition op de site van Evernote.

Eindoordeel

ScanSnap Evernote Edition

6.6

Pluspunten

  • Razendsnel
  • Stil
  • Scannen via Wi-Fi
  • Soepel samenwerking met Evernote

Minpunten

  • Formaat
  • Duur
  • Vormgeving
Gebruikersgemak
8.0
Design
5.0
Batterijduur
6.0
App & Software
9.0
Draagbaarheid
5.0