Wie niet beter weet zou denken dat de hele self tracking of “quantified self” movement zich voornamelijk richt op (sport)activiteit of voeding. Niets is minder waar uiteraard, want dautonomie is te vinden middels een breed spectrum aan apps in verschillende onderdelen. Zoals je stemming of gevoel. Na Expereal vandaag aandacht voor Sliders.
Terugzien welke muziek je via Spotify afspeelde, via apps als Foodzy je eetgewoonte inzichtelijk krijgen of via Foursquare je favoriete checkins opzoeken: het heeft allemaal iets fascinerends. Het leidt zelfs tot een stijgende populariteit van apps als Timehop.
Maar vaak vergeten we te registreren hoe onze gemoedstoestand is gedurende de dag. Misschien niet zo makkelijk als delen waar je met wie bent en wat je eet, maar minstens zo facscinerend om op langere termijn terug te zien.
Om het voor je te vergemakkelijken komt de app Sliders met een aantal slimme mechanisme’s om toch te starten met het tracken van je stemming. Zo start de app met een aantal korte vragen: “hoe gezond was je maaltijd vandaag?”, “hoe ging het met sporten?” of “hoe heb je geslapen”. Vervolgens kun je doormiddel van een schuifje bepalen wat voor score je aan de vraag meegeeft.
Daarmee voorziet de app wellicht al in de (nog onbekende) behoefte van toekomstige gebruikers. Mocht je echter meer diepgang willen, is het mogelijk om zelf vragen en antwoorden in te voeren, zodat de app je op gezette tijden voorziet van een vraag die je jezelf altijd al wilde stellen.
Wie Sliders naast een soort gelijke app als Expereal zet, zal opmerken dat laatsgenoemde er stukken beter uitziet, al was er iets met smaak en twisten, uiteraard. Maar waar Expereal ietwat abstract is in zijn benadering (“hoe voel je je nu?”) en daarmee het grootste deel van de vraag bij de gebruiker legt, probeert Slider met gerichte vragen het bijhouden een stuk simpeler – en dus beter vol te houden – te maken.
Overigens blijven moodtrackers voor mij een lastig verhaal. Juist de kracht van veel trackers zijn de concrete cijfers die je krijgt: mijn Fitbit geeft me exact weer hoe actief ik ben geweest en ik kan in Foodzy zien hoeveel ik eventueel te veel of te weinig heb gegeten. Je gevoel registreren is geen exacte wetenschap, dus is de vraag wat de scores op de lange termijn exact zeggen.
Daarentegen, de wereld is nu eenmaal meer dan ééntjes en nulletjes nietwaar?