Scholen kunnen flinke boete krijgen voor gebruik gsm-jammers tijdens examens

Scholen zetten steeds vaker gsm-jammers in bij hun strijd tegen spiekende scholieren, maar daar is Agentschap Telecom alles behalve blij mee. De jammers zijn namelijk verboden.

Het is altijd een hot item, zeker tijdens de eindexamens: hoe voorkom je dat scholieren afkijken? De gsm-jammer leek een nuttig hulpmiddel, ware het niet dat Agentschap Telecom nu dreigt scholen een boete van minimaal 1.800 euro te geven als ze dit apparaatje gebruiken.

De reden? De jammers maken niet alleen spieken onmogelijk, maar zorgen er ook voor dat normaal telefoonverkeer geblokkeerd wordt. “Je kunt noodnummer 112 en andere hulpdiensten niet bereiken en daarom zijn ze ten strengste verboden”, aldus Agentschap Telecom-directeur Peter Spijkerman tegenover het Algemeen Dagblad.

Spijkerman stelt dat zijn organisatie genoeg alternatieven heeft die niet voor problemen zorgen. Het is namelijk niet zo ingewikkeld. “Laat de leerlingen smartphones en smartwatches inleveren. Vervolgens kun je met een gsm-detector controleren of er toch nog mobieltjes in het lokaal aanwezig zijn.”