Schotland heeft ‘s werelds eerste drijvende windmolenpark geopend

Drijvend-windmolenpark

In Schotland is vandaag het eerste drijvende windmolenpark ter wereld geopend, meldt de BBC. Het park, dat zo’n 24 kilometer van de kust af ligt, is geopend door minister-president Nicola Sturgeon.

Het park bestaat uit vijf windmolens die in totaal 30 megawatt aan schone energie kunnen aanleveren. Dat is genoeg om 20.000 huishoudens van energie te voorzien. De molens zelf zijn 253 meter hoog, waarvan 78 meter onder het wateroppervlak drijft. De molens zijn aan de zeebodem vastgeketend met kettingen die 1.200 ton wegen.

Waarom drijvend?

In Nederland hebben we ook wel windmolens op zee, maar die drijven niet. De reden dat daar in Schotland wel voor gekozen is, is dat je de windmolens dan vrijwel overal kunt neerzetten. Dus ook als de grond er niet geschikt voor is.

Bovendien kunnen de windmolens dan ook nog eens in veel dieper water staan. Op de locatie van dit park is de zee maar liefst 129 meter diep, tegenover de 50 meter waar de windmolens die aan de grond genageld staan terecht komen. En 80 procent van de potentieel geschikte plekken voor windmolens heeft een zee van minstens 60 meter diep.

Al die energie moet natuurlijk wel ergens heen. De bedoeling is om binnen het volgende jaar een gigantische opslagbatterij, de “Batwind”, te gaan plaatsen. Deze moet een capaciteit van 1MWh krijgen.