Maak je opsomming van high-end audiofabrikanten, dan is de klein vrij klein dat Sennheiser ontbreekt. De Duitse fabrikant staat bekend om zijn kwaliteit. In deze EPOS Sennheiser GSP 670 review is het de vraag of het ze ook gelukt is een top headset voor gamers op de markt te brengen.
Als je krap in je tijd zit en niet schrikt van het prijskaartje €319 is het korte antwoord: jazeker! De GSP 670 biedt de volledige Sennheiser-geluidservaring tijdens het gamen en is met voorsprong de beste headset voor gaming die ik de laatste tijd getest heb. En dan ook nog eens draadloos. Toch kleeft er een opvallend nadeel aan de EPOS.
Futuristisch maar comfortabel
De EPOS Sennheiser GSP 670 is een headset met microfoon en maakt bepaald geen afgetrainde indruk als je hem uit de doos haalt. De GSP 670 is fors, bulky, maar je zult direct merken dat hij niet zwaar is.
Dat is een prettige bijkomstigheid tijdens het spelen. De afgelopen weken droeg ik de headset tijdens het spelen van F1 2020 en Star Wars: Squadrons om het gezin op het gemak lekker muziek te kunnen laten luisteren in de woonkamer. Tijdens die sessies had ik eigenlijk geen last van druk of warmte op mijn oorschelpen, iets dat me vaker wel dan niet overkomt bij het testen van een koptelefoon.
De GSP 670 heeft een behoorlijk futuristisch ontwerp en combineert het lichtgewicht plastic frame met een foamgevoerde hoofdband en randen van kunstleer. Klinkt heftig, maar het oogt eigenlijk allemaal alsof het altijd al zo had moeten zijn.
Ondanks zijn comfort tijdens het dragen weet de headset wel een ‘afgesloten’ gevoel te geven. Je hebt niet het idee dat de buitenwereld komt binnensluipen via de oorschelpen. Vice versa isoleert de GSP 670 ook goed genoeg om de mensen om je heen niet af te leiden met geluiden uit je favoriete game.
Instellingenparade
Voor vaste luisteraars van onze gadgetpodcast V2 is het geen verrassing dat ik geen fan ben van apps of software voor headsets waarmee je nog allerlei instellingen kunt tweaken.
Uiteraard is er ook voor de GSP 670 software beschikbaar. De EPOS Gaming Suite heb je nodig om je draadloze headset te updaten, daarover later meer. Opvallend genoeg is de Gaming Suite alleen beschikbaar voor Window 10, wat vanuit mijn Apple-bubbel een zoektocht betekende naar een welwillende kennis met een PC. Het is op zijn minst vreemd dat er geen uitgeklede variant beschikbaar is voor MacOS om te zorgen dat je belangrijke updates altijd kunt installeren.
Naast updates van je firmware biedt de software ook diverse audioprofielen aan om de klank van je koptelefoon te veranderen. Je kunt deze profielen opslaan op de GSP 670. Tijdens het spelen kun je vervolgens met een van de ‘smart buttons’ op de headset wisselen tussen profielen of de 7.1 surround sound inschakelen. Voor PS4-spelers: let op dat surround sound alleen werkt voor PC en niet op consoles.
In de praktijk merkte ik dat ik deze instellingenparade vooral heb gelaten voor wat het is. Out-of-the-box biedt de EPOS Sennheiser GSP 670 al een heerlijke geluidservaring. Daarnaast is de bediening op de headset zelf (volume, chatvolume en Bluetooth-connectie) prima ingeregeld.
Connectiviteit
De EPOS is volledig draadloos kan verbinden met PC en Playstation 4, voor de Xbox One zul je gebruik moeten maken van een adapter die Xbox aanbiedt.
De verbinding van de GSP 670 loopt via een meegeleverde USB dongle op 2.4 GHz. Wat direct opvalt na het verbinden? Het geluid komt zonder enige vertraging door op je headset. Tijdens mijn tijd in de sim met F1 2020 bleef ik compleet lag free en kwamen mijn gesproken opdrachten via de microfoon ook vlot en kraakhelder door.
Toch vinden we bij de verbinding het enige nadeel van de EPOS Sennheiser GSP 670. De headset blijkt namelijk een bijzonder beperkt bereik te hebben alvorens het geluid begint te kraken of – nog vervelender – de verbinding verbroken wordt tussen headset en dongle.
Voor PC gamers zal dit een signifcant kleiner probleem zijn, gezien de afstand die zijn hebben tot de dongle. Maar in het geval van mijn setup, op zo’n 2.5 meter van PS4 had het vaak toch wat kraken tot gevolg.
Zeker direct uit de doos zul je hier even van schrikken, maar na een update van de firmware ging dit al een heel stuk beter en is de stabiliteit al een heel stuk beter. Gamen met een gesloten deurtje van de kast waarin mijn console staat is nog steeds geen optie, maar te overzien.
De EPOS Sennheiser GSP 670 is een heerlijke draadloze headset voor gamers. Ben je op zoek naar een breder inzetbare headset om ook muziek of films mee te beluisteren, zou ik de GSP 670 met zijn specifieke klant niet snel aanraden.
Mocht je echter bereid zijn om dieper in de buidel te tasten dan bij andere spelers op de markt, dan biedt de GSP 670 je een fantastische ervaring tijdens het gamen.
Het beperkte bereik van de Bluetooth-connectie en de beperking van de Gaming Suite tot Windows 10 zijn echter wel dingen die je bij een headset met dit prijskaartje eigenlijk niet mag verwachten.
Als dit geen aandachtspunten zijn die je afschrikken, doe je oren en je overall game experience dan een plezier met de GSP 670. Ik betrap mezelf erop dat ik zelfs in een verlaten kamer er nog voor kies toch de EPOS op te zetten.
Voor deze review koppelde ik de EPOS Sennheiser GSP 670 aan een PS4 met de bijgeleverde dongle, deed ik een videocall via een Macbook en luisterde muziek op een smartphone via een standaard Bluetooth-connectie.
De EPOS Sennheiser GSP 670 kost €319 en is verkrijgbaar via Coolblue en Bol.com.