The Mandalorian: Dit zijn alle easter eggs in Chapter 9 ‘The Marshal’

Het nieuwe seizoen van The Mandalorian ging afgelopen vrijdag van start op Disney+. Eindelijk, kunnen we wel stellen. De serie rond de Mandaloriaan Din Djarin en ’the kid’ aka Baby Yoda bleek vorig jaar een instant hit op het streaming platform van Disney en dus werd er reikhalzend uitgekeken naar deze eerste aflevering.

The Mandalorian wordt met veel passie, liefde en begrip van het Star Wars universum gemaakt. Om daar een beeld van te krijgen kan ik je alleen maar aanraden om de docu-serie Disney Gallery: The Mandalorian eens te kijken. Maar je kunt ook eens goed meekijken naar alle hints, easter eggs en verbindingen die de serie maakt.

In dit artikel zetten we de verschillende easter eggs en connecties met het bredere Star Wars universum op een rijtje. Hebben we iets gemist? Laat het ons weten via Twitter. Let op: hierna volgen spoilers van The Mandalorian Chapter 9: The Marshal.

Een opvallend masker

Zoals in elke aflevering van The Mandalorian tot nu toe, worden we ook in de opening van seizoen twee weer geïntroduceerd met nieuwe bewoners én nieuwe locaties uit het brede Star Wars universum. In dit geval komt Mando in een kolkende arena terecht om te spreken met de weinig sympathieke Gor Koresh.

De oplettende kijker spot in het publiek een opvallend masker. Tussen de toeschouwers is namelijk iemand te zien met een soortgelijk masker dan dat van Constable Zuvio, de leider van de Niima Outpost Militia. Zuvio werd voor het eerst geïntroduceerd in promo’s rond The Force Awakens, maar bleek bij de premiere van die film vooral gesneuveld op de snijtafel.

Tattooine

Dankzij de informatie van Gor Koresh vinden we ons wederom terug op de zanderige planeet Tattooine. Onmiskenbaar, want ook het Tattooine van The Mandalorian is terug te leiden naar de beelden die we kennen uit 1977, 1999 en 2019.

Niet alleen de grote vlaktes, maar juist ook de bebouwde gedeeltes zijn goed doorvertaald. De koepelvormige gebouwen, de dikke laag stof overal. En jij dacht dat die schoen vol met zand op het strand al vervelend was?

De nederzetting Mos Pelgo

De bekendste nederzetting op Tattooine is voor de meeste fans natuurlijk Mos Eisley. De plek waar Han Solo zo’n ongelukkig borreltje had in de lokale cantina. Maar in zijn zoektocht naar een soortgenoot moet Mando in Mos Pelgo zijn, een nederzetting vlakbij een mijn. Ook Mos Pelgo is duidelijk ‘Tattooine-chique” als het gaat om de architectuur.

Het slaperige dorpje zal voor veel fans een onbekende plek zijn, maar voor liefhebbers van de Star Wars-games was het wellicht al wel een bekende naam. Mos Pelgo is één van de locaties in de game Star Wars: The Old Republic – Knights of the Eternal Throne.

The Sand People

Zoals al eerder gezegd staast The Mandalorian bekend om het steeds weer introduceren van nieuwe soorten bewoners van het Star Wars universum. Tusken Raiders (ook wel the Sand People genoemd) zijn geen onbekenden voor de fans van de serie, maar hun rol in deze aflevering is wel het meeste dat we ooit van ze gezien hebben.

Diverse scenes en dialogen geven een duidelijker beeld van de Tusken Raiders, hun cultuur en waarom ze andere bewoners van Tattooine overvallen. We keren zelfs terug in een kamp van de Tusken Raiders, dat we voor het laatst van zo dichtbij zagen net voor dat Anakin Skywalker aan een Dark Side Killing Spree begon in Attack of The Clones.

Podracers

Een terugkeer naar Tattooine betekent voor Din Djarin ook een terugkeer naar een bekend gezicht. Zijn schip land hij op het binnenterrein van monteur Peli Motto, die we nog kennen van het eerste seizoen. De excentrieke Motto is druk bezig met onderhoudswerkzaamheden. Helaas zien we het niet helemaal goed in beeld, maar het heeft er alle schijn van dat Peli aan een podracer aan het sleutelen is.

Een tweede hint vinden we laser in de uitzending, als Djarin samen met Cobb Vanth op pad gaat. Vanth, The Marshal uit de titel van deze episode, maakt daarbij gebruik van een wel hele speciale speeder. Die lijkt namelijk aangedreven te worden door een van de turbine’s van Anakin Skywalkers podraces uit The Phantom Menace. Of in ieder geval een turbine die er erg veel op lijkt.

Luke’s rattenbestrijding

Begon je je ook af te vragen wat het verhaal was met die ‘womp rats’  nadat het er wel erg uitvoerig over ging in deze aflevering? Maar liefst drie keer werd er verwezen naar de beestjes, die tot voor kort toch slechts een bijrolletje hadden in het Star Wars universum.

Net als in seizoen 1 kiest Peli Motto bij hun hereniging weer voor het koosnaampje womp rat voor Baby Yoda. Daarnaast gebruikt Cobb Vanth de diertjes in twee verschillende situaties in een beeldspraak. Voor liefhebbers van Star Wars waren het voor deze aflevering toch vooral de beestjes die Luke Skywalker gebruikte als oefenmateriaal voor zijn blaster in A New Hope.

Meer Mos’

Veruit de meeste scenes in deze aflevering van The Mandalorian spelen zich af rond het mijndorpje Mos Pelgo, maar er wordt duidelijk gehint naar andere plekken op Tattooine. Zo zijn er hints naar Mos Espa en Mos Eisley. Die laatste is natuurlijk een van de meest beroemde plekken in het Star Wars universum, mede vanwege de lokale horeca.

Maar ook Mos Espa zal bij de liefhebbers een belletje hebben doen rinkelen. Het is de nederzetting waar Obi-Wan Kenobi voor het eerst kennismaakt met een jonge Anakin Skywalker in The Phantom Menace.

De Krayt draak

Het centrale avontuur van deze eerste aflevering was natuurlijk de jacht op de Krayt draak. Bepaald geen misselijk beestje ook, zagen we. Het is voor het eerst dat de Krayt draak levend in beeld te zien is., maar oplettende kijkers zullen zich wellicht herinneren dat er een karkas van de draak in de woestijn ligt waar C-3PO langs dwaalt.

Een andere mooie knipoog: in de eerste films doet Obi-Wan Kenobi het geluid van een Krayt draak na om een groepje Tusken Raiders weg te jagen. In deze aflevering zien we Mando hetzelfde doen.

De Sarlacc

Nog mytisch en machtig groot beest is de Sarlacc. Dit reusachtige monster leeft in enorme kuilen en zien we voor het eerst in Return of the Jedi. In die film gebruik Jabba the Hutt de Sarlacc om zijn tegenstanders te doden. Één van de slachtoffers van een Sarlacc is een premiejager waar wel vaker naar gehint werd deze aflevering…

Boba Fett

…en die premiejager is natuurlijk Boba Fett, de grondlegger van de Mandalorians in de Star Wars-films. Voor de fans die zich tot de films en series beperken is Boba Fett om het leven gekomen in Return of the Jedi. Fett zou volgens de geruchten al direct in seizoen 1 van The Mandalorian een rol gaan spelen, maar dat bleek niet het geval.

In de eerste aflevering van seizoen 2 wordt echter vrij snel duidelijk dat we hem niet gaan ontwijken dit seizoen. Cobb Vanth blijkt met het harnas van Fett aan de haal te zijn gegaan, maar dat zei natuurlijk nog niets over het wel of niet in leven zijn van de premiejager.

Maar aan het eind van de aflevering komt ook aan die onduidelijkheid een eind als we met zijn allen zien wat volgers van het ‘Expended Universe’ of ‘Legends’ verhalen al wisten: Boba Fett leeft. Op Tattooine. De premiejager kijkt toe als Din Djarin op zijn speeder voorbij komt met zijn harnas. Het zal vast niet de laatste keer zien dat we Boba Fett dit seizoen nog gaan zien in The Mandalorian!

Alle afbeeldingen & concept art © Disney Plus / Star Wars