De Shoka Bell is een slimme fietsbel, lamp en beschermer van je fiets

Shoka Bell fietsbel

Als het over de toekomst van vervoer gaat, gaat de eerste gedachte vaak uit naar manieren om openbaar vervoer te verbeteren of van zelfrijdende auto’s een werkelijkheid te maken. Terwijl we ons in Nederland ook vaak op een ander vervoersmiddel verplaatsen: de fiets. Valt daar, behalve een elektrische variant, nog wat aan te verbeteren?

Ja, zegt ondernemer Daniel Falus. Maar met zijn bedrijf Shoka wil hij niet de hele fiets opnieuw uitvinden. In plaats daarvan is het aan de slag gegaan met een klein onderdeel: de fietsbel. Via Kickstarter moet het grote publiek kennis gaan maken met de Shoka Bell, een fietsbel die tegelijkertijd ook dient als lamp en alarm. Het apparaat is met een magneet te bevestigen aan het stuur. De bel is bovendien te koppelen aan je smartphone, waardoor je op je apparaat navigatiesuggesties voor de veiligste route naar je bestemming kunt ontvangen.

Dankzij die koppeling kun je ook een melding ontvangen als je niet fietst, maar je fiets wel beweegt. Daarvoor moet je wel binnen 250 meter van je fiets zijn. Ook kan de Shoka Bell jouw fietsgedrag leren kennen en je daardoor betere aanbevelingen geven. De batterij gaat volgens de makers zo’n 200 uur mee. Dat komt onder andere doordat het zichzelf automatisch uitschakelt als jij stopt met fietsen. Boven alles is de Shoka Bell nog altijd een fietsbel, maar wel met de mogelijkheid om acht verschillende bellen te laten horen die je met een leuke kleine joystick ten gehore kunt brengen.

Of de aparte fietsbel een succesvol product wordt, is afwachten. Op Kickstarter is het product in ieder geval al succesvol. Meer dan duizend mensen hebben de slimme fietsbel inmiddels een bedrag toegekend, waardoor het beoogde doel van 75.000 dollar al ruimschoots is overschreden. Het bedrijf wil de eerste exemplaren van de Shoka Bell begin 2017 verschepen.