Siri herkent je op basis van je stem in iOS 9

Siri wordt met de introductie van iOS 9 een stuk slimmer, maar de volgende stap wordt al op korte termijn gezet. De personal assistant van Apple is vanaf iOS 9.1 namelijk in staat om je te herkennen op basis van je stem.

Dat blijkt uit de eerste testversie van het mobiele besturingssysteem. Je kunt bij het instellen van Siri namelijk een aantal zinnen inspreken, zodat je iPhone precies weet hoe je klinkt. Denk aan het bekende ‘Hey, Siri’, maar ook ‘Hoe is het weer vandaag’ en ‘Hé Siri, ik ben het’. Apple wil er op deze manier voor zorgen dat Siri nog sneller op eventuele commando’s kan reageren, zonder dat je je iPhone hoeft aan te raken. Siri speelt immers een steeds grotere rol in iOS, dus hoe minder handelingen je nodig hebt om antwoord te krijgen op je vragen, hoe beter het is.

siri

Mocht je zelf willen experimenteren met de stemherkenning in Siri, dan kan dat door via Instellingen, Algemeen en Siri de optie ‘Sta ‘Hé, Siri’ toe’ te activeren. Vervolgens krijg je een aantal voorbeeldzinnen te zien die je moet herhalen. Dat de stemherkenning ook in Nederland werkt, blijkt wel uit een korte test. Een vergrendelde iPhone geeft namelijk alleen toegang tot Siri als je zelf de commando’s uitspreekt. Laat je dat door een willekeurige andere persoon doen, dan gebeurt er helemaal niets.