Slaperig terwijl je rijdt? Kunstmatige intelligentie van Panasonic houdt je wakker

Slaperig Panasonic

Iedereen is wel eens slaperig naar huis gereden. De enige oplossing? De muziek hard aanzetten en de ramen open of de airco openzetten. Panasonic wil precies dat voor je gaan automatiseren. Het bedrijf maakte een kunstmatige intelligentie die het detecteert als je slaperig bent en je helpt wakker te blijven. Dat schrijft Engadget.

Panasonic bedacht vijf niveaus van mogelijke slaperigheid. Als eerste is er helemaal niet slaperig, daarna enigszins slaperig, slaperig, erg slaperig en serieus slaperig. Het systeem herkent op welk niveau je zit en neemt maatregelen die daarbij passen.

Om te detecteren of je slaperig bent, gebruikt een camera gezichtsherkenning om te zien hoe vaak je knippert en welke uitdrukking je op je gezicht hebt. Gaan je oogleden bijvoorbeeld naar beneden en knipper je minder snel, dan zit je waarschijnlijk al in niveau vijf van slaperigheid. En het systeem herkent dat dus, aangezien het ongeveer 1.800 gezichtsuitdrukkingen en knipperparameters die gerelateerd zijn aan slaperigheid kan detecteren.

Ook is er een infraroodsensor die kan zien hoe snel je hitte verliest, ongeacht hoeveel kleding je draagt. Verlies je meer hitte, dan is de kans groot dat jij erg snel slaperig wordt. Het systeem herkent verder of het donker of licht is buiten. Is het donker, dan wordt je immers sneller slaperig in korte tijd.

Maatregelen

Het systeem van Panasonic neemt dus aan de hand van de gemeten slaperigheid maatregelen. Zo past het de verlichting en de luchtstroom aan, maar ook de temperatuur.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat het beetje koude lucht veranderd in een ijzige kou, dus zijn ook daar maatregelen voor genomen. Samen met de Nara Women’s University is een systeem gemaakt om je “temperatuursensatie” – de ideale hoeveelheid luchtstroom, licht en warmte om je “comfortabel wakker te houden” – te berekenen.

Te lang doorrijden

Het systeem heeft verder nog een laatste maatregel voor als je veel te lang doorrijdt. Zit je bijvoorbeeld twintig uur lang achter het stuur, dan zal je auto je gaan vertellen dat je moet stoppen met rijden. Je brengt immers jezelf en anderen in gevaar.

Panasonic wil het systeem in oktober beschikbaar maken voor autofabrikanten. De kans is dus groot dat je auto je in de toekomst wakker gaat houden tijdens het rijden.