Slim fietskompas wijst je de weg

Haize

Al jaren hangen onze auto’s vol met TomToms en andere slimme gadgets, maar onze fietsen worden ook beetje bij beetje slimmer. Zo is er nu bijvoorbeeld de HAIZE – een slim kompas voor aan je stuur. Door een route te plannen in een navigatie-app, laat dit kompas met een lichtje ziet welke kant je op moet.

De HAIZE heeft twee manieren om te navigeren. Wil je graag een eigen route bepalen? Dan kun je kiezen voor de Compass-modus. Het lampje in het apparaat wijst dan niet naar het noorden, maar naar de locatie van je bestemming. Waar je afslaat en hoe je fietst, mag je helemaal zelf bepalen. Fietsers die liever de optimale route nemen, kunnen ook kiezen voor de Navigation-optie. De HAIZE telt dan met lampjes af naar het moment waarop je weer een bocht moet nemen, waarna een enkel lampje jou de juiste kant opstuurt.

Hoewel het op de fiets natuurlijk al langer mogelijk is om te navigeren met je smartphone, is dit altijd verre van ideaal. Je moet immers altijd je telefoon erbij pakken, of oordopjes indoen om naar een stemassistent te luisteren. Deze bezwaren probeert de HAIZE weg te nemen – vermoedelijk met succes. Je kunt het HAIZE-kompas bestellen op Kickstarter, door minstens 60 pond (83 euro) te doneren. Dat is de prijs voor vroege vogels: later zal het fietskompas 65 pond (90 euro) gaan kosten. In juni 2016 worden de eerste exemplaren versturd.