Slim schuim in helmen kan hersenschuddingen helpen te voorkomen

De grootste sport van de Verenigde Staten, het American football, verkeert in een crisis. Het is een gevaarlijke sport en de laatste tijd raken er opvallend veel spelers geblesseerd. Spelers lopen met name veel hersenschuddingen op, wat kan leiden tot permanente hersenbeschadiging. Een student van de Brigham Young University heeft misschien een oplossing gevonden.

Jake Merrell heeft een schuim voor beschermende helmen ontwikkeld en die volgestopt met nano-deeltjes. Wanneer deze deeltjes samengedrukt worden, ontstaat er een stroom. Deze gegevens kunnen vervolgens draadloos naar een laptop of tablet verstuurd worden.

Wanneer een speler dan een helm draagt met deze schuim, kan een trainer aan de rand van het veld direct zien hoe groot de impact van een klap was. Ook al lijkt een speler dan oké, via de data kan een trainer dan toch zien of er niet meer aan de hand is.

Erg handig aan dit concept is dat de nieuwe smart foam genaamd Xonano Foam verwerkt kan worden in bestaande helmen. Het schuim wat in deze helmen zit kan er namelijk uitgehaald worden en vervangen worden door de Xonano Foam. Er hoeven dan ook geen dure nieuwe helmen aangeschaft te worden.

Merrell doet met deze slimme schuim mee aan de Head Health Challenge, een wedstrijd om meer te weten te kunnen komen over hersenschuddingen. De wedstrijd wordt gesponsord door de NFL, de nationale American football league.

Dit weerhoudt de student echter niet om verder te kijken dan de NFL. Zo ziet Merrell mogelijkheden voor schoenzolen om druk in de schoen te kunnen meten en om te kunnen meten hoeveel kracht er op verschillende gewrichten komt te staan.