Slimme drone kan door bossen heenvliegen

Drone bos

Hoe gaaf drones ook zijn, de meesten werken eigenlijk alleen in specifieke situaties. Je kunt ze prima rondvliegen op een open veld, maar het wordt al een stuk lastiger in bijvoorbeeld dicht beboste gebieden met veel bomen. Onderzoekers van MIT hebben daar een oplossing voor gevonden. Zij hebben namelijk een drone ontwikkeld die zich zonder botsingen door een bos kan manoeuvreren.

De drone slaagde er in om in een gebied met 26 dicht op elkaar geplaatste objecten rond te vliegen. De onderzoekers denken daarom dat hij ook in een bos goed zal functioneren.

De nieuwe drone maakt gebruik van hetzelfde algoritme aanwezig in de Atlas-robot, waarmee een pad wordt gepland. Dit algoritme wordt echter op een heel andere manier ingezet. Waar de meeste robots een route van punt A naar punt B zoeken, kijkt de drone juist naar vrije ruimte in de omgeving, om op basis hiervan achteraf een route te maken. Hierdoor weet de drone precies welke bochten hij moet maken om veilig door een bos heen te schieten.

De technologie kan hartstikke handig zijn voor bijvoorbeeld Amazon, dat met drones binnen een half uur pakketjes wil bezorgen. De uitvinding kan echter ook op andere manieren worden ingezet. Zo hebben de onderzoekers bijvoorbeeld een systeem voor vliegtuigen gemaakt, waarmee obstakels worden vermeden zonder dat de piloot ze ziet.