Slimme fiets van Ford biedt trapondersteuning op basis van je hartslag

Autofabrikant Ford is druk aan het innoveren en lijkt het niet alleen bij auto’s te willen houden. Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona demonstreerde het bedrijf de ‘vouwfiets’ van de toekomst: de MoDe.

Ford werkt al geruime tijd aan het ‘Smart Mobility Plan‘, waarbij het doel is om één groot netwerk te creëren van slimme voertuigen, fietsen en andere manieren van transport. Logischerwijs gaat het merendeel van de aandacht uit naar een eventuele zelfrijdende auto van Ford, maar tijdens het MWC presenteerde het bedrijf verrassend genoeg de MoDe, een slimme vouwfiets.

De MoDe is een elektrische fiets die zowel aangedreven wordt door pedalen als door een batterij. Het bijzondere aan de fiets is dat je de MoDe kunt verbinden aan diverse mobiele apparaten, Zo kun je met behulp van een geïntegreerde navigatie app (iOS) direct zien wat de snelste route is.

Als onderdeel van het Smart Mobility Plan krijg je niet alleen fietsroutes te zien, maar neemt de app alle vormen van slim transport mee. Zo kan het zijn dat je een stukje moet fietsen en vervolgens nog een stukje met het openbaar vervoer moet om op de gewenste locatie te komen. Mede hierom heeft Ford ervoor gekozen om een ‘vouwfiets’ te ontwikkelen, zodat je de fiets eenvoudig mee kunt nemen.

MWC2

Daarnaast bevat de fiets een oplaadstation, waardoor de batterij van de fiets nooit leeg raakt. Echter is de indrukwekkendste functie de zogenaamde ‘No Sweat’ modus. Zodra je een hartslagmonitor verbindt met de fiets zal de MoDe je hartslag gaan gebruiken als referentiekader. Op het moment dat de hartslag boven een bepaald cijfer uitkomt, zal de fiets automatisch meer trapondersteuning gaan bieden. Op deze manier hoef je nooit meer inspanning te leveren dan je zou willen.

Het is echter nog maar de vraag of Ford de fiets binnenkort op de markt gaat brengen. Vooralsnog lijkt het bedrijf met name dergelijke oplossingen te presenteren om haar ambities te tonen. Al zou de MoDe zomaar eens de vouwfiets van de toekomst kunnen worden.