Slimme pen helpt parkinsonpatiënten weer netjes te schrijven

Een team onderzoekers van het Imperial College London en een aantal studenten van het Royal College of Art hebben een slimme pen ontwikkeld die het mogelijk moet maken voor parkinsonpatiënten om weer netjes te schrijven.

Eén op de vijfhonderd mensen heeft ermee te maken: Parkinson. Parkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in hersenen afsterft, waardoor de hersenen geen dopamine meer aanmaken. Deze chemische stof heeft ons lichaam nodig om soepel te bewegen, waardoor parkinsonpatiënten veelal kampen met klachten als stijve spieren, stijve armen en het overmatig en ongecontroleerd trillen. Eén van de symptomen, micrografie, zorgt ervoor dat de patiënten niet goed meer kunnen schrijven, waardoor de zinnen zeer klein en onleesbaar worden.

Onder de naam Dopa Solutions hebben de studenten en onderzoekers een nieuw soort pen ontwikkeld om dit probleem aan te pakken; de ARC. De ARC is een slimme pen met een geïntegreerd motortje. Het motortje zendt high-frequency vibraties uit tijdens het schrijven, waardoor een patiënt meer controle kan behouden over de belangrijkste spieren in de hand. Hierdoor ondervinden parkinsonpatiënten minder last van de stijfheid en het trillen van de spieren, zodat zij in staat zijn om nette zinnen te schrijven.

Uit de eerste test onder veertien patiënten, bleek dat in 86 procent van de gevallen het handschrift beter te lezen was en dat de patiënten minder moeite hoeven te doen om netjes te schrijven. Het forse formaat zorgt ervoor dat de patiënten de pen makkelijker vast kunnen houden.

De projectleider van het onderzoek, Lucy Jung, wilde een oplossing verzinnen om het leven voor parkinsonpatiënten aantoonbaar aangenamer te maken:

We hoorden verhalen van patiënten die zeer gefrustreerd raken dat zij niet goed meer kunnen schrijven. Zij ondervinden hier hinder van op het werk, tijdens het schrijven van kaarten en tijdens het zetten van een handtekening.

Daarnaast geeft Jung aan dat zij zich ook wilden richten op het plezier van de patiënten. Volgens de onderzoekster verliezen de patiënten het plezier in het leven, doordat zij niet meer kunnen schrijven en tekenen. Door een speciale pen te ontwikkelen, hoopt zij dat de patiënten meer voldoening uit hun leven kunnen halen.

arc pen