Slimme pleister kan chronische wonden monitoren en medicatie geven

Slimme-pleister

Een team van onderzoekers aan de Tufts University werkt aan een slimme pleister die bij kan houden wat er in een wond gebeurd. Ook kan de pleister medicatie geven als dit nodig is. Op die manier moeten chronische wonden sneller gaan helen. Dat meldt Digital Trends.

Volgens de wetenschappers kan een wond sneller genezen als de juiste behandelingen op de juiste tijd gegeven worden. Daar kan de pleister dus bij helpen. De pleister kan bijvoorbeeld de pH-waarde en de temperatuur van de wond monitoren. Is er een wijziging, dan kan het het probleem diagnostiseren en medicatie geven als dat nodig is.

Die medicatie wordt natuurlijk niet zomaar afgegeven. Een arts kan het systeem programmeren om een specifieke behandeling toe te passen als bepaalde omstandigheden gedetecteerd worden. De pleister monitort de behandeling ook, om te beslissen of er nog andere stappen nodig zijn. Verder kan het real-time statusupdates geven via Bluetooth.

Minder amputaties

De bedoeling is dat chronische wonden op deze manier minder vaak leiden tot amputaties. “Chronische wonden zijn een van de belangrijkste oorzaken van amputaties buiten oorlogsgebieden”, stelt onderzoeker Sameer Sonkusale. Doordat de pleister een wond snel kan behandelen, wordt infectie voorkomen en geneest deze beter. Een amputatie is dan mogelijk niet meer nodig.

Het zal nog even duren voor de pleister klaar is voor toepassingen in de echte wereld. De volgende stap is het testen van de technologie op chronische wonden bij dieren. Op die manier moeten de onderzoekers ontdekken of het net zo effectief is als het in de experimenten was.