Smartphone-app laat iedereen helpen bij zoektocht naar bootvluchtelingen

Iedereen met een smartphone kan een steentje bijdragen bij de zoektocht naar bootvluchtelingen. De nieuwe iOS-app I SEA laat iedere smartphonebezitter namelijk de satellietbeelden van de Migrant Offshore Aid Station (MOAS) doorzoeken, zodat iedereen een mogelijk bootje op de foto’s kan melden.

De hulp van willekeurige smartphonebezitters is hard nodig, want de satellietbeelden bestaan uit miljoenen vakjes die individueel geanalyseerd moeten worden. Voor een paar mensen is dat een veel te grote klus, maar een grote groep app-gebruikers ramt er sneller doorheen. Het is een slimme manier om vrijwilligershulp te crowdsourcen – en de vrijwilligers hoeven zelf hun huis niet te verlaten om een steentje bij te dragen.

I SEA

Spot je een boot op de satellietfoto’s? Dan druk je op een knop op een knop om MOAS op de hoogte te stellen. Zij zullen er niet meteen een reddingshelikopter op afsturen, maar eerst de betreffende foto zelf controleren. Is er inderdaad een boot met vluchtelingen gevonden, dan worden er hulpinstanties ingeschakeld.