Android-uitvinder: ‘Op een dag vervangt één kunstmatige intelligentie onze computers’

Op het moment heb je wellicht een computer, tablet, smartphone en smartwatch, maar Android-uitvinder Andy Rubin vermoedt dat al deze apparaten op termijn door een enkele kunstmatige intelligentie worden vervangen. Deze AI zou ons overal mee naartoe volgen en bijstaan zoals computers dat nu doen. Hij vertelde daarover tijdens de Bloomberg Tech Conference volgens The Verge.

Als een kunstmatige intelligentie slim genoeg is en draait op bijvoorbeeld een kwantumcomputer, dan denkt Rubin dat je slechts één apparaat daarvoor nodig hebt. Zo’n apparaat kan een variant van een smartphone zijn, maar dat hoeft volgens Rubin niet per se: “zolang de AI maar zelfbewust is”.

Volgens Rubin zullen robots een grote rol spelen voor deze kunstmatige intelligentie van de toekomst. Deze machines kunnen met ingebouwde sensoren de ruimtes waar je doorheen beweegt scannen, zodat de kunstmatige intelligentie die data kan benutten om je te adviseren en te helpen.

Dat klinkt wellicht als toekomstmuziek, maar Rubin is hard aan het werk om dit een realiteit te maken. Met zijn investeringsbedrijf Playground Global steekt hij geld in bedrijven die aan deze technologie werken, waaronder een kwantumcomputerbedrijf dat commerciële pc’s wil bouwen. De toekomst kan wel eens verdraaid dichtbij zijn.