Ray: Een smartphone voor blinde mensen die werkt op vibraties

Volgens WIRED werkt het Amerikaanse bedrijf Qualcomm op dit moment aan een smartphone voor blinden en slechtzienden. Er bestaat al langere tijd een Android app voor deze groep gebruikers, genaamd Georgie, ontwikkelt door een Brits echtpaar. Nadeel is dat deze app erg duur is en niet op elk Android toestel even goed werkt. Qualcomm, in samenwerking met Project Ray (een ontwikkelingsbedrijf van allerlei devices voor slechtzienden), wil nu een geheel nieuwe Android smartphone ontwikkelen die geheel is toegespitst op de wensen van haar gebruikers.

Zo kunnen gebruikers hun vinger straks op elk punt van het scherm plaatsen om de communicatie met het toestel te starten. Haptische vibraties en voice alerts geven feedback en leiden de gebruiker door de diverse gebruiksopties. Het toestel moet alle functionaliteiten gaan bevatten die een normale smartphone ook heeft: SMSjes versturen, bellen, internetten en social netwerken, muziek of audioboeken luisteren.

Op dit moment wordt een prototype van de ‘Ray’ getest onder een gebruikersgroep in Israël, het is nog niet duidelijk wanneer het voor een groot publiek op de markt zal komen.