Grip op de kwaliteit van lucht en water met de AirBot en WaterBot

Meer inzicht op de kwaliteit van het water in je leefomgeving? Of meer grip over de kwaliteit van de lucht in huis? Dan zijn de recente ontwikkelingen vanuit het CREATE Lab van universiteit Carnegie Mellon zeker de moeite van het bekijken waard! Met de AirBot en de WaterBot willen de Amerikaanse onderzoekers precies dat bewerkstelligen.

In onderstaande video legt een onderzoeker beiden concepten uit. De AirBot is een kleine robot die middels verschillende vormen van monitoren de kwaliteit van de lucht in kaart wil brengen. Op deze manier is er ook meer inzicht en controle voor mensen met bepaalde ademhalingsproblemen. Met een richtprijs van 99 dollar en een redelijk portable ontwerp zou je hem zelfs mee op pad kunnen nemen. Het apparaatje is intussen in 6 verschillende prototypes uitgewerkt en kan naar alle waarschijnlijkheid begin volgend jaar al de markt op.

De Waterbot is eigenlijk van hetzelfde laken een pak maar dan – geen verrassing – voor waterkwaliteit. Plaats een meter in het water en middels de WaterBot komen de gegevens over de kwaliteit online. Ook hier zijn er weer diverse varianten uitgewerkt, waarbij er zelfs een versie is gemaakt voor.. op het toilet! Onze collega’s van Engadget maakte onderstaande reportage:

De grote impact van beide tools is natuurlijk het feit dat informatie die, tot voor kort nog gereserveerd voor onderzoekers, gemakkelijk kunt vergaren en analyseren. Toch ligt daar nog wel een uitdaging, kijkend naar de deze prototypes. Juist bij deze nieuwe informatiebronnen die worden aangeboden is de manier waarop, zowel visueel als inhoudelijk, van het grootste belang. Twee devices om te blijven volgen dus!