Je smartphone kan zien hoeveel je beweegt, belt en internet – maar ook of je wellicht depressief bent. Tenminste, dat beweert een onderzoek van Venet Osmani aan het Italiaanse Center for Research and Telecommunication Experimentation for Networked Communities. Met behulp van ingebouwde sensoren kan een smartphone in bijna alle gevallen zien of een gebruiker last heeft van een depressie.
Bij het onderzoek kregen twaalf bipolaire patienten een smartphone voor vier maanden. Iedere drie weken moesten ze langskomen voor het onderzoek. Wat bleek: aan de hand van locatie- en bewegingsdata op de telefoons, konden de onderzoekers zien of de stemming van de patient was veranderd. Daarmee zou het mogelijk zijn om een aankomende depressie te detecteren.
94 procent
De smartphone-sensoren konden in 94 procent van de gevallen een stemmingswisseling identificeren. Toen de onderzoekers ook de lengte en frequentie van telefoongesprekken meenamen, steeg dit percentage naar 97 procent. Een stijgend aantal telefoongesprekken van kortere duur, zou wijzen op een manische episode. Nam het aantal gesprekken af? Dan belandden patienten vaak in een depressie.
Het onderzoekt laat zien hoe je smartphone wellicht ooit je psycholoog zal helpen, al zijn er nog wat zaken die moeten worden uitgezocht. Het onderzoek gebruikte bijvoorbeeld alleen smartphones bij bipolaire patienten, bij wie stemmingswisselingen een grotere rol spelen. Het is nog de vraag in hoeverre de telefoon iets zegt bij andere mensen.