Smartphoneproducenten nemen samen maatregelen tegen diefstal met ‘kill switch’

Grote smartphoneproducenten – waaronder Apple, Samsung, HTC en Nokia – hebben samen een overeenkomst gesloten om maatregelen te treffen tegen de diefstal van toestellen. Het idee is dat iedereen de kans moet krijgen de data op zijn smartphone te kunnen beschermen, en om te voorkomen dat een gestolen toestel kan worden gebruikt door iemand anders.

Vrijwel alle smartphones die na 2015 worden geproduceerd in de Verenigde Staten zullen voorzien zijn van een zogenaamde ‘kill switch’, een manier waarop een toestel op afstand uit kan worden geschakeld. Alleen de rechtmatige eigenaar kan in dat geval zijn telefoon nog reactiveren.

De smartphoneproducenten en -providers hebben op vrijwilliger basis de overeenkomst gesloten als reactie op wetsvoorstellen uit verschillende staten waarin wordt overwogen een dergelijk systeem verplicht te stellen.

De Californische staatssenator Mark Leno, die een dergelijk systeem in de wet vast wil leggen, vindt echter dat de maatregelen van de producenten onvoldoende zijn. Volgens hem moet de anti-diefstalfunctie verplicht worden gesteld voor alle telefoons, maar in de vrijwillige overeenkomst is dit niet het geval.

Gebruikers kunnen nu zelf kiezen of ze de kill switch wel of niet willen gebruiken. Dat betekent dat de genen die niet op de hoogte zijn van de functie niet beschermd- en hierdoor alsnog slachtoffer kunnen worden.